Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά το ευρώ παρά την υποβάθμιση της Ιρλανδίας

Μόνο για λίγα λεπτά επηρεάστηκε τελικά το ευρώ από το διπλό χτύπημα της ιρλανδικής υποβάθμισης από τη Moody's και της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ Ουγγαρίας και ΔΝΤ. Δημοσκόπηση βλέπει  το 1,20 δολ. στα τέλη του 2010.

Μόνο για λίγα λεπτά επηρεάστηκε τελικά το ευρώ από το διπλό χτύπημα της ιρλανδικής υποβάθμισης από τη Moody's και της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ της Ουγγαρίας και του ΔΝΤ. Το ενιαίο νόμισμα, που την Παρασκευή είχε καταγράψει νέο υψηλό δύο μηνών στο 1,3008 δολ., με την ανακοίνωση της ιρλανδικής υποβάθμισης υποχώρησε στο 1,2872 δολ., στη συνέχεια όμως ανέκαμψε, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στο 1,2960 δολ.

Όταν η αγορά ανέλυσε την είδηση, έγινε κατανοητό ότι η υποβάθμιση ήταν εν μέρει αναμενόμενη δεδομένου ότι το outlook της Moody's για την Ιρλανδία ήταν εδώ και καιρό αρνητικό. Επίσης, η αγορά εξέλαβε ως θετική την εκτίμηση ότι -από τη Moody's τουλάχιστον- δεν αναμένονται νέα αρνητικά στοιχεία για την Ιρλανδία, καθώς πλέον το outlook είναι σταθερό.

- Στο 1,20 δολ. το ευρώ στα τέλη του 2010

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε οικονομικούς αναλυτές, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,20 στα τέλη του 2010. Στα τέλη του 2011 το ευρωπαϊκό νόμισμα τοποθετείται στο 1,22 δολ. Επισημαίνεται πως η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το ευρώ κάνει λόγο για ενίσχυσή του στο 1,42 δολ. και η πιο απαισιόδοξη για υποχώρησή του στα 98 λεπτά.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ καταγράφει για το 2010 υποχώρηση της τάξεως του 10%, γεγονός που συμβάλλει και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών εξαγωγών, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα όσο και από τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Εάν το ευρώ συνεχίσει να ανατιμάται, τότε θα είναι καταστροφικό για την ευρωζώνη", δήλωσε ο κ. Ken Wattreet, της BNP Paribas SA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v