Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας στην Γερμανία

Τετραετές πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών κατά 81,6 δισ. ευρώ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας. Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 2,7% του ΑΕΠ και αφορούν μεταξύ άλλων κοινωνικά επιδόματα και αμυντικές δαπάνες.

Τετραετές πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών κατά 81,6 δισ. ευρώ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στην σαφή στροφή της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης προς την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών αντιστοιχούν στο 2,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, και θα αφορούν- μεταξύ άλλων - το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, οι περικοπές των αμυντικών δαπανών για το 2010 ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% μέσα στην πενταετία όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Scheuble στις 4 Ιουλίου.

Επισημαίνεται, ότι από το 2009, η κυβέρνηση Merkel είχε «περάσει» με συνταγματική μεταρρύθμιση τον στόχο μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας κάτω από το 3% ως το 2013. Για το 2010, το έλλειμμα προϋπολογισμού της Γερμανίας υπολογίζεται στο 5,5%.

Επικριτές της Merkel υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους καθώς μεγάλο μέρος των περικοπών αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, γεγονός που αναμένεται να πλήξει την δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελάριου.

«Μία πολιτική αποταμιεύσεων που μειώνει τα ελλείμματα που είχαν ενισχυθεί σημαντικά - Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε» δήλωσε η Angela Merkel, η οποία έχει ηγηθεί της ευρωπαϊκής στροφής προς την δημοσιονομική λιτότητα, παρά τις ενστάσεις αρκετών περί ανάγκης ύπαρξης αναπτυξιακών κινήτρων.

Στα σχέδια της Γερμανίας περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά και ειδικού τέλους στα πυρηνικά εργοστάσια ώστε να αντληθούν συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ.

- Μείωση βιομηχανικών παργγελιών

Η απόφαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής μείωσης των βιομηχανικών παραγγελιών την Γερμανία τον Μάιο, για πρώτη φορά το 2010 και κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές αντιθέτως προέβλεπαν αύξηση των παραγγελιών στον γερμανικό βιομηχανικό κλάδο κατά 0,5%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παράλληλα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρει ότι το γερμανικό κράτος θα δανειστεί κατά το 2010 λιγότερο από ότι αναμενόταν και συγκεκριμένα «θα πάρει νέα δάνεια αξίας 60 δισ. ευρώ», ενώ επισήμως ο αρχικός στόχος ήταν τα 65 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v