Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση του ευρώ από τα υψηλά 7 εβδομάδων

Υποχώρηση καταγράφει το ευρώ από τα υψηλά 7 εβδομάδων, καθώς η συζήτηση για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται. Διαπραγματεύεται στα 1,2575 δολ., ενώ την Τρίτη άγγιξε ακόμη και τα 1,2663 δολ.

Μικρή υποχώρηση καταγράφει το ευρώ από τα υψηλά των 7 εβδομάδων καθώς η συζήτηση για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί στα 1,2575 δολ., ενώ την Τρίτη άγγιξε ακόμη και τα 1,2663 δολ. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού γεν και συγκεκριμένα στα 87,15 γεν, εξέλιξη που αποδίδεται στα δυσμενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αμερικανικό κλάδο υπηρεσιών. Οι δηλώσεις του Νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krougman περί αμερικανικής οικονομίας που βρίσκεται «σε παρατεταμένη πολιορκία» εντείνουν την τάση υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο νόμισμα ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ανοδική πορεία. Την Τρίτη, στηρίχθηκε από την επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία, η οποία ήρε σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης, που το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξαν το 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ήταν συμβατή των προσδοκιών και δεν επηρέασαν τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Στο επίκεντρο όμως, παραμένει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αγορά συναλλάγματος ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά από την ανακοίνωση των κριτηρίων που θα περιληφθούν στα stress test των τραπεζών.

Έτσι, αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την τρέχουσα ανοδική φάση του ευρώ ως ανάπαυλα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Shaun Osborne, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της TD Securities και ο πλέον έγκυρος στις προβλέψεις του αναφορικά με τις κινήσεις των νομισμάτων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Bloomberg, προβλέπει περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στο 1,13 δολ. το τρίτο τρίμηνο του έτους, στο 1,08 δολ. στα τέλη του 2010 και κοντά σε ισοτιμία ένα προς ένα το 2011, πριν αρχίσει μία νέα ανοδική πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v