Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση του ευρώ από τα υψηλά 6 εβδομάδων

Ανακόπτεται η ανοδική πορεία του ευρώ, κυρίως λόγω των εκτιμήσεων για διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ως προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης και μείωσης των ελλειμμάτων στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Έχοντας καταγράψει υψηλό 6 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, το ευρώ κινείται πτωτικά, κυρίως λόγω των εκτιμήσεων για διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ως προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης και μείωσης των ελλειμμάτων στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το ευρώ κινείται στο 1,2535 δολ., ενώ στις 2 Ιουλίου είχε ενισχυθεί ακόμη και στο 1,2612 δολ. Η τάση υποχώρησης επεκτείνεται, δεδομένου ότι το ευρώ καταγράφει απώλειες έναντι 14 νομισμάτων. Οι ανησυχίες για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης αλλά και οι κινήσεις της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασής της στις 8 Ιουλίου είναι οι βασικοί παράγοντες για την αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, σε 55 οικονομικούς αναλυτές, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για αμετάβλητα επιτόκια της ΕΚΤ -συνεδριάζει στις 8 Ιουλίου- στο 1%.

"Η οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά ισχυρή για να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων", εκτιμά ο κ. Lutz Karpowitz, αναλυτής για την αγορά συναλλάγματος της Commerzbank.

Η αγορά συναλλάγματος στάθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ. Jean-Claude Trichet περί δημοσιονομικής λιτότητας. "Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να χειριστούμε πολύ σφιχτά τους προϋπολογισμούς", δήλωσε ο κ. Trichet.

Επισημαίνεται πως οι συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος επηρεάζονται όσον αφορά στον όγκο από την αργία στις ΗΠΑ (μεταφορά της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v