Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό χαμηλό του ευρώ έναντι του φράγκου

Νέο ιστορικό χαμηλό του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και αρνητικό ρεκόρ 8,5 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν. Στο επίκεντρο βρίσκεται η λήξη των ετήσιων δανείων της ΕΚΤ, που δημιουργεί ένα κενό ρευστότητας 442 δισ. ευρώ.

Έντονα πτωτική πορεία ακολουθεί το ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου και αρνητικό ρεκόρ 8,5 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν. Στο επίκεντρο βρίσκεται η λήξη των ετήσιων δανείων της ΕΚΤ την Πέμπτη 1η Ιουλίου, που δημιουργεί ένα κενό ρευστότητας 442 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Έτσι, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, το ευρώ υποχώρησε στα 1,2192 δολ. στα 1,3250 φράγκα και στα 107,80 γεν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε διαχειριστές κεφαλαίων, προβλέπεται "γραμμή άμυνας" στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,20 δολ..

Από την μία πλευρά, η ΕΚΤ καθησυχάζει καθώς τα ετήσια δάνεια αντικαθίστανται από τριμηνιαία με τους ίδιους όρους. Από την άλλη όμως, ακόμη και ο κ. Christian Noyer μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχεται ότι κάποιες τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή αυτών των δανείων και στην αναζήτηση ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά.

«Η ΕΚΤ αναμένεται να αντικαταστήσει τα ετήσια δάνεια ρευστότητας με τριμηνιαία. Εάν όμως αποφασίσει να κάνει 6μηνίες δημοπρασίες τότε όντως μπορεί να παράσχει κάποια βοήθεια στις αγορές» αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas όπως αναφέρεται στο Marketwatch.

- Στροφή προς τις ασφαλείς τοποθετήσεις

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν παράλληλα, δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας με αποτέλεσμα να στρέφονται οι επενδυτές σε τοποθετήσεις που θεωρούνται πιο ασφαλείς όπως είναι το αμερικανικό νόμισμα αλλά και το ιαπωνικό γεν.

Κρίσιμη ήταν η ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου οικονομικών ερευνών Conference Board για πτωτική αναθεώρηση του βασικού οικονομικού του δείκτη για την κινεζική οικονομία. Κάνοντας λόγο για «λάθος υπολογισμό» το Conference Board αναθεώρηση των βασικό δείκτη Απριλίου για την Κίνα στο 0,3% από 1,7% που είχε ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου. Εξέλιξη που οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας αλλά και της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v