Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,2381 δολ. Νέο χαμηλό του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,3432. Στο 1,20 δολ. "βλέπουν" το ευρώ οι αναλυτές.

Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τους αμερικανικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Έναντι του ελβετικού φράγκου ωστόσο, το ευρώ καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,3432 φράγκα, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα χαλαρώσει η πολιτική παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα μετά από άνοδο 0,5% που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του δολαρίου, ενισχύεται κατά 0,1% στα 1,2381 δολ.

Δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg παράλληλα, σε στρατηγικούς επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές, δείχνει πως «κλειδώνουν» στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου 1,20 δολ. για τα τέλη του έτους. Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου η μέση πρόβλεψη για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 1,45 δολ.

Συγκεκριμένα, ο John Taylor, επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund που τοποθετείται σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,20 δολ. έναντι του δολαρίου, καθώς εκτιμά ότι το ταμείο διάσωσης που έχει σχεδιάσει η ΕΕ δεν θα αποδώσει. Και η JP Morgan προβλέπει ότι στα τέλη του 2010 το δολάριο θα βρίσκεται στα 1,20 έναντι του ευρώ.

Επίσης, φαίνεται πως τα hedge funds και άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια χαλαρώνουν τις θέσεις τους υπέρ της σημαντικής ενίσχυσης του δολαρίου έναντι ομάδας νομισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Chicago Mercantile Exchange, ο αριθμός των συμβολαίων υπέρ της ενίσχυσης του δολαρίου μειώθηκε κατά 70% στα 49.335 αυτή την εβδομάδα από 163.085 που ήταν το αποκορύφωμα στις 8 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v