Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ευρώ - καθησυχασμός για τις τράπεζες

Διαψεύδοντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις, οι τράπεζες ζήτησαν μόλις 132 δισ. ευρώ από την δημοπρασία της ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα ήταν καθησυχασμός για τον τραπεζικό κλάδο και ενίσχυση του ευρώ έναντι δολαρίου, γεν και φράγκου

Μετά τα καθησυχαστικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, το ευρώ καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών καταγράφοντας κέρδη έναντι του δολαρίου, του ελβετικού φράγκου, του γεν αλλά και τις στερλίνας.

Η προσοχή των επενδυτών είχε στραφεί σήμερα στις θετικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στην τριμηνιαία δημοπρασία της ΕΚΤ που γίνεται σε αντικατάσταση των ειδικών ετήσιων δανείων συνολικής αξίας 442 δισ. ευρώ. Αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή των τραπεζών σε αυτές τις δημοπρασίες θα αντικατόπτριζε την συνεχιζόμενη εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από την διατραπεζική αγορά.

Αντί των δυσοίωνων προβλέψεων ωστόσο, οι τράπεζες άντλησαν περίπου 132 δισ. ευρώ από αυτές τις δημοπρασίες έναντι εκτιμήσεων για κεφάλαια μεγαλύτερα των 200 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, καθησύχασε τους επενδυτές ως προς την βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών με αποτέλεσμα να κινηθεί ανοδικά και το ευρώ.

Έτσι το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,2265 δολ, στα 108,84 γεν και στα 1,3237 φράγκα.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η αγορά συναλλάγματος εστίασε την προσοχή της στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης υποχώρησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,4% τον Ιούνιο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, έναντι προβλέψεων για μικρότερη υποχώρηση το 1,5%.

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την γερμανική οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων κινήθηκε πτωτικά για 12ο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, αν και η μείωσή τους ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 21.000 και το σύνολό τους διαμορφώνεται στα 3,23 εκατ. Οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg- ανέμεναν μείωση κατά 30.000. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,7%.

Επιπλέον, οι προεδρικές εκλογές που ξεκίνησαν σήμερα στην Γερμανία είναι ένας από τους παράγοντες που εξετάζουν οι επενδυτές αναζητώντας στίγμα ως προς την στήριξη που απολαμβάνει η Angela Merkel. Σε μία περίοδο όπου το ενιαίο νόμισμα δέχεται πιέσεις από κάθε εξέλιξη, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Γερμανίδα καγκελάριος να κάνει ακόμη πιο αυστηρή την ρητορική της για λόγους εγχώριας κατανάλωσης, ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά και την πορεία της αγοράς συναλλάγματος.

Από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις κινήσεις του ελβετικού φράγκου είναι και η ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι ενδεχομένως να καταλήξει σε νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2011. Επισημαίνεται πως μεγάλο μέρος των δανείων της Ουγγαρίας είναι σε ελβετικά φράγκα.

Επισημαίνεται πως το ευρώ έχει υποχωρήσει φέτος κατά περίπου 11% έναντι του ελβετικού φράγκου και πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγή της πολιτικής παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v