Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινείται το ευρώ, στο 1,26 δολ.

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ, αγγίζοντας ακόμη και το 1,26 δολ. Αναλυτές όμως κάνουν λόγο για ανάπαυλα στην ευρύτερη πτωτική τάση για το ενιαίο νόμισμα, το οποίο βλέπουν στο 1,08 δολ. στα τέλη του 2010.

Ανοδική ανάπαυλα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα κέρδη που καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Εν μέσω θετικής συνεδρίασης και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται αγγίζοντας ακόμη και το 1,26 δολ., ενώ έναντι του ελβετικού νομίσματος είναι διαπραγματεύσιμο στο 1,3357 φράγκο.

"Δεν υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες που κινούν την αγορά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως το ευρώ διανύει φάση ανάκαμψης", αναφέρει στο Reuters ο κ. Daisuke Karakama, της Mizuho Corprate Bamk.

Ο κ. Shaun Osborne, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της TD Securities και ο πλέον έγκυρος στις προβλέψεις του αναφορικά με τις κινήσεις των νομισμάτων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Bloomberg, προβλέπει περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,13 δολ. το τρίτο τρίμηνο του έτους, στο 1,08 δολ. στα τέλη του 2010 και κοντά σε ισοτιμία ένα προς ένα το 2011, πριν αρχίσει μία νέα ανοδική πορεία.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο Bloomberg, κύρια αιτία για τη νέα πτωτική πορεία του ευρώ θεωρεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης. "Θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων γι' αυτές τις οικονομίες που θα προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο πλαίσιο της ευρωζώνης" δήλωσε ο κ. Osborne και συμπλήρωσε: "Η ΕΚΤ κινείται προς την ποσοτική χαλάρωση και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα καθυστερήσουν αρκετά να περάσουν στον κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής".

Και δεν είναι ο μόνος που ενστερνίζεται αυτήν την άποψη. Ο κ. Callum Henderson, της Standard Chartered, αναφέρει: "Δεν εκτιμούμε ότι τελείωσε η πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου". Επίσης, συμπληρώνει: "Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει υποτονική για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας της δημοσιονομικής λιτότητας και η αδυναμία του ευρώ θα ευνοήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v