Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 0,9% για το ευρώ

Διατηρείται το θετικό κλίμα για το ευρώ, με τα θετικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες και τις αισιόδοξες δηλώσεις Trichet για την αναπτυξιακή πορεία της ΕΕ.

Κοντά στα υψηλά δύο μηνών έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται το ευρώ, καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση απροσδόκητα θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την ευρωζώνη και τις αισιόδοξες δηλώσεις αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα, που χθες ξεπέρασε τα 1,27 δολ., διαπραγματεύεται κοντά στα 1,2675 δολ.. Έναντι του ελβετικού νομίσματος διαπραγματεύεται στα 1,3362 φράγκα και έναντι του ιαπωνικού στα 112,69 γεν. Επισημαίνεται ότι ως προς το ιαπωνικό νόμισμα οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των εκλογών στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Σε εβδομαδιαία βάση, το ευρώ φέρεται να καταγράφει κέρδη 0,9% έναντι του δολαρίου.

Τα κέρδη πυροδοτήθηκαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, περί «υπερβολικής αντίδρασης» των αγορών στα αναπτυξιακά προβλήματα της ευρωζώνης και περί αισιοδοξίας ως προς τα αποτελέσματα των stress test στα οποία υποβάλλονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τις δύο τελευταίες ημέρες παράλληλα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Επισημαίνεται ότι οι τρεις αυτές χώρες, που ανακοίνωσαν εντυπωσιακά στοιχεία, αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παράλληλα, προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2010 στο 4,6%, γεγονός που εξασθένισε την στροφή των επενδυτών προς τις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως θεωρείται το δολάριο.

Ερωτήματα όμως, διατυπώνονται ως προς την διατήρηση αυτής της ανοδικής τάσης του ενιαίου νομίσματος. «Η μακροβιότητα της ανοδικής πορείας του ευρώ ακόμη αμφισβητείται» υποστηρίζει και ο David Watt, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, η κρατούσα άποψη χαρακτήριζε τα τρέχοντα κέρδη του ευρώ ως ανοδική ανάπαυλα στην ευρύτερη πτωτική τάση του ενιαίου νομίσματος, κυρίως λόγω των γνωστών αναπτυξιακών και δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Το αποκορύφωνα ήταν η εκτίμηση του κ. Shaun Osborne ,της TD Securities για ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο ένα προς ένα το 2011.

Το Reuters ωστόσο, αποκαλύπτει ότι ορισμένες ασιατικές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των θέσεών τους ως προς την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σε στόχο πάνω από τα 1,2750 δολ., καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος πάνω από τα 1,2730 θα σηματοδοτήσει το τέλος της πτωτικής του πορείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v