Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό δύο μηνών το ευρώ

Το ευρώ διατηρεί τα χθεσινά του κέρδη, καθώς η θετική εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα εκλαμβάνεται ως προάγγελος για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η τάση προς τις "ασφαλείς" τοποθετήσεις ανατρέπεται.

Κοντά σε υψηλό δύο μηνών και πάνω από τα 1,27 δολ. διαπραγματεύεται το ευρώ, καθώς οι θετικές ειδήσεις από τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία, ανατρέπουν την στροφή των επενδυτών προς τις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το ευρώ διαπραγματεύεται στα 113,06 γεν και έναντι του ελβετικού νομίσματος στα 1,3465 φράγκα.

Η ανοδική πορεία του ευρώ ξεκίνησε με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων τις Ισπανίας στις αρχές του μήνα και κορυφώθηκε με την ελληνική χθεσινή έκδοση, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,2730 δολ.. Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος αγνόησαν χθες ακόμη και την υποβίβαση της Πορτογαλίας από την Moody’s, καθώς διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για την ευρωπαϊκή κρίση.

Τα κέρδη του ευρώ διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σήμερα, καθώς το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2710 δολ.. Βασική στήριξη αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα κυρίως από την Wall Street, που εκλαμβάνονται ως προάγγελος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και τα οποία δημιουργούν διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Οι ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες από τις Intel, Alcoa, BMW και ΑSML ήταν ανώτερες των προσδοκιών των επενδυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών κάνει λόγο για μέση αύξηση κερδοφορίας των εταιρειών που μετέχουν στον S&P 500 κατά 34% το δεύτερο τρίμηνο!

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ανακοινώθηκε επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 1,4% τον Ιούνιο (από 1,6% τον Ιούνιο) και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 9,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την αγορά συναλλάγματος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v