Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση των προβλέψεων για το ευρώ

Αναβαθμίζουν οι αναλυτές τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,19 δολ. μέχρι τα τέλη του 2010. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,9% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα καταγράφει διόρθωση στο 1,2570 δολ.

Πτωτική τάση, αλλά όχι τόσο έντονη όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, προβλέπουν πλέον οι αναλυτές για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μετά τα κέρδη που κατέγραψε το ευρώ την τελευταία εβδομάδα (0,9%), οι αναλυτές -βάσει των δημοσκοπήσεων του Bloomberg- αναθεωρούν τις προηγούμενες προβλέψεις τους, κάνοντας πλέον λόγο για ισοτιμία 1,19 δολ. μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι αναλυτές της BNP Paribas, της Royal Bank of Scotland και της UBS AG ήταν από εκείνους που προέβλεπαν ισοτιμία ένα προς ένα για τη σχέση ευρώ - δολαρίου. Εκείνη την περίοδο οι αγορές είχαν θορυβηθεί από την κρίση της ευρωζώνης, από τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ευρωτράπεζες. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας στις ΗΠΑ και κυρίως στην Κίνα, οδήγησαν σε στροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις εκ των οποίων και το δολάριο.

Στις 7 Ιουνίου το ευρώ υποχώρησε στο 1,1877 δολ., ενώ τους πέντε πρώτους μήνες του έτους σημείωσε  πτώση 14% έναντι του δολαρίου.

Έκτοτε το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 6,4% και τώρα διαπραγματεύεται στο 1,2577 δολ.

Οι παράγοντες είναι αρκετοί. Η επιτυχημένη έκδοση ισπανικών ομολόγων, οι καθησυχαστικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον τραπεζικό κλάδο, η ομαλή κατάργηση των έκτακτων προνομιακών ετήσιων δανείων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες και η αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν κάποιοι από αυτούς που επηρέασαν τις αγορές.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή και κυρίως στη Γερμανία, καθώς η υποχώρηση του ευρώ τους πέντε πρώτους μήνες του 2010 ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών κατά 11,4%, στα 80,8 δισ. ευρώ.

Ως προς τη μετέπειτα πορεία του ενιαίου νομίσματος, "οι αρνητικές προβλέψεις ήταν υπερβολικές", δήλωσε ο κ. Mansoor Mohiudinn της UBS και συμπλήρωσε πως "αν και εξακολουθούμε να βλέπουμε πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, οι πιέσεις προς το ευρωπαϊκό νόμισμα έχουν χαλαρώσει".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές, η μέση πρόβλεψη για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει αναβαθμιστεί κατά 18% και πλέον βλέπει το 1,19 δολ. μέχρι το τέλος του έτους.

Πολλά θα κριθούν από τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοινώνονται στα τέλη του μήνα. Αυτήν την εβδομάδα και η αγορά συναλλάγματος αναμένεται να επικεντρωθεί στα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ. Οι εταιρικές ανακοινώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v