Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική έκδοση στηρίζει το ευρώ

Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ, καθώς ο αντίκτυπος από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's αντισταθμίστηκε από την επιτυχημένη ελληνική δημοπρασία ομολόγων.

Παροδική αποδείχτηκε η υποχώρηση του ευρώ μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody's.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, το ευρώ υποχώρησε στο 1,2523 δολ. και στις 83,51 πένες έναντι της στερλίνας. Λίγο αργότερα, το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε, καθώς διαπραγματεύεται στο 1,2592 δολ.

Η επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων που ακολούθησε ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αντιστροφή του κλίματος. Όπως και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που καταγράφουν κέρδη για 6η συνεχή συνεδρίαση, συνεπικουρούμενα από τις αισιόδοξες εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Επίσης, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη και ειδικότερα για τη Γερμανία, στηρίζουν το ευρώ.

Οι δηλώσεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin και η ομόρφωνη αισιοδοξία των Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επίσης στηρίζουν το ενιαίο νόμισμα.

Πτωτική τάση, αλλά όχι τόσο έντονη όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, προβλέπουν πλέον και οι αναλυτές για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, οι αναλυτές αναθεωρούν τις προηγούμενες προβλέψεις τους, κάνοντας πλέον λόγο για ισοτιμία του ευρώ στο 1,19 δολ. μέχρι το τέλος του έτους.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου στα 88,57 γεν. Αιτία το αποτέλεσμα των εκλογών που φέρνει την κυβέρνηση του Τόκιο να χάνει τον έλεγχο της Άνω Βουλής και να δυσκολεύεται πλέον να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων για την οικονομία της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v