Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 1,30 δολ. το ευρώ

Αδιάκοπτη ανοδική πορεία ακολουθεί το ευρώ, που ενισχύθηκε πάνω από το 1,30 δολ. για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Οι θετικές ειδήσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο αλλάζουν το κλίμα υπέρ του ενιαίου νομίσματος.

Σε νέο υψηλό δύο μηνών ενισχύθηκε το ευρώ, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 1,30 δολ. για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου, καθώς προκύπτουν αλλεπάλληλα ενθαρρυντικά στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, μια σειρά δυσμενείς προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, ασκούν πιέσεις στο δολάριο.

Τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινωθεί σημαντικές ειδήσεις που βελτιώνουν το κλίμα για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η Ισπανία προχώρησε σε μία ακόμη επιτυχημένη έκδοση 15τίτλων που υπερκαλύφθηκε 2,57 φορές, αντλώντας 3 δισ. ευρώ. Στην Ιταλία, ο Silvio Berlusconi ξεπέρασε τον πρώτο σκόπελο με την έγκριση του πακέτου λιτότητας από την Γερουσία παρά τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων.  Το ελληνικό τραπεζικό deal αλλά και η συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα, επίσης συμβάλουν στο θετικό κλίμα για το ενιαίο νόμισμα.

Η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η θετική εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα (General Electric και JP Morgan μεταξύ άλλων) δημιουργούν διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, τάση που ευνοεί το ενιαίο νόμισμα.
Από το χαμηλό τετραετίας των 1,1875 δολ. που καταγράφηκε στις 7 Ιουνίου, το ευρώ καταγράφει κέρδη 9%.

Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά συναλλάγματος αποτυπώνεται και από τις νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs η οποία τώρα προβλέπει ότι το ευρώ θα ανέλθει στο 1,38 δολ. το 2011, με την βοήθεια της «αρκετά εύρωστης» ανάπτυξης στην ευρωζώνης και την εκδήλωση λιγότερων πολιτικών και δημοσιονομικών αναταραχών σε σχέση με όσα αναμένονται. Η τρίμηνη πρόβλεψη του οίκου παραμένει στο 1,22 δολ. αλλά σε έξι μήνες το ενιαίο νόμισμα προβλέπεται να ανέλθει στο 1,35 δολάριο.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το ευρώ κυμαίνεται στα 112,95 γεν και έναντι του ελβετικού στα 1,3523 φράγκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v