Η αλλαγή πολιτικής του Τόκιο πιέζει το ευρώ

Το γιεν ανεβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έναντι του δολαρίου και αναρριχήθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς το υπ. Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν προσπαθεί πλέον να αποδυναμώσει το εθνικό νόμισμα.

Το γιεν ανεβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έναντι του δολαρίου και αναρριχήθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν προσπαθεί πλέον να αποδυναμώσει το εθνικό νόμισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Sadakazu Tanigaki δήλωσε στο Τόκιο ότι οι πωλήσεις γιεν, που έφτασαν πέρσι σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζονται πλέον να λειτουργουν ως τροχοπέδη σε κερδοσκοπικές κινήσεις και όχι για να πιέζουν προς τα κάτω την αξία του νομίσματος.

”Η Ιαπωνία άλλαξε στρατηγική,” αναφέρουν στα διεθνή πρακτορεία αναλυτές. Ο αντικειμενικός στόχος της Ιαπωνίας ήταν να αποτρέπει τους κερδοσκόπους και να συντηρεί το γεν σε ευνοϊκά επίπεδα για τους εξαγωγείς. Τώρα που το κατάφερε επιστρέφει στην παλαιά στρατηγική που στοχεύει σε συγκράτηση των ανοδικών τάσεων του νομίσματος.

Το γιεν ενισχύεται το πρωί στα 108,25 ανά δολάριο έναντι 108,77 γιεν ανά δολάριο στο χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης. Έναντι του ευρώ, το γιεν ανατιμήθηκε στα 132,45 ανά ευρώ από 133,50 ανά ευρώ.

Το ευρώ υποχωρεί το πρωί στα 1,2232 δολάρια από 1,2273 δολάρια στο χθεσινό κλείσιμο, καθώς η ζήτηση για γιεν προκαλεί πωλήσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου. ”Τα ασιατικά νομίσματα ανεβαίνουν κι αυτό πλήττει πάνω απ’όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα, γιατί το δολάριο δεν αφήνεται να πέσει,” εξηγεί ο Steve Pearson, επικεφαλής στρατηγικής αγορών συναλλάγματος στην λονδρέζικη HBOS.”Το βασικό θέμα στις αγορές συναλλάγματος αυτή τη στιγμή, είναι η βύθιση της ισοτιμίας ευρώ-γιεν,” συμπληρώνει ο ίδιος.

Στην απόφαση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει στρατηγική συμβάλλει η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στην ιαπωνική αγορά (που περιορίζει την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές) καθώς και η επιστροφή της διάθεσης ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν στις ιαπωνικές αγορές.

”Δεν σκοπεύουμε να συντηρήσουμε την προηγούμενη τακτική μας από συνήθεια και μόνο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tanigaki εξηγώντας τις θέσεις του υπουργείου, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Ανω Βουλή του Τόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v