Ανακάμπτει το δολάριο από τις εισροές κεφαλαίων

Το δολάριο έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, μετά την ανακοίνωση για αγορές αμερικανικού ενεργητικού αξίας 100,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, παρά τους φόβους για νέες επιθέσεις από Αλ Κάιντα και την αποχώρηση των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Ιούνιο. Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2228 δολάρια.

Το δολάριο εκμεταλλεύεται τις εισροές των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ για να ανακάμψει από τις πιέσεις που δεχόταν εξαιτίας του γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας από τις εκτιμήσεις ότι αυτουργός των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη είναι η Αλ Κάιντα.

Tο ευρώ υποχωρεί στα 1,2228 δολάρια μετά την ανακοίνωση για την πορεία της εισροής διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ για την άμεσες επενδύσεις, ενώ προηγούμενα ”έτρεχε” προς τα 1,23 δολάρια.

Η ενδεικτική τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στα 1,2278 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2235 δολάρια της διαμόρφωσης της τιμής του ευρώ την προηγούμενη Παρασκευή.

Το πράσινο νόμισμα ανέκαμψε στα 1,278 ελβετικά φράγκα, μετά από πτώση 0,6% στα 1,2763 ελβ. φράγκα.

Δεν κατάφερε όμως να ασκήσει πιέσεις έναντι της στερλίνας καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,2% στα 1,7994 δολάρια.

Οι αγορές αμερικανικού ενεργητικού από διεθνείς επενδυτές εκτινάχθηκαν στα 100,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, από τα 80,8 δισ. δολάρια του Δεκεμβρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάιο του 2003, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ανακοίνωση για ισχυρή άνοδο της αγοράς αμερικανικού ενεργητικού από τους διεθνείς επενδυτές αποτέλεσε ένα ακόμη θετικό στοιχείο που ξεπερνά τις προβλέψεις και αποτρέπει την κατάρρευση του δολαρίου, τόνισε ο Μάικλ Γουλφολκ, ο διευθυντής συναλλαγματικής στρατηγικής της Bank of New York.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία τον Ιανουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή συνέχισε να καταγράφει ισχυρή άνοδο το Φεβρουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

O Klaus Zimmermann, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου DIW, υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Μαδρίτης δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την πορεία ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Αρνητικά επηρέασαν προηγούμενα το πράσινο νόμισμα οι εκτιμήσεις ότι τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη τις πραγματοποίησε η Αλ Κάιντα, όπως επίσης και η κατηγορηματική δήλωση του Ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη Θαπατέρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του εκλογικού του θριάμβου, ότι οι ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το Ιράκ έως τον Ιούνιο.

Το δολάριο υποχωρεί οριακά στα 110,6 γεν από τα 110,83 γεν που είχε καταφέρει να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ οι αναλυτές αναμένουν μαζικές πωλήσεις γεν έναντι δολαρίων εξαιτίας της αναμενόμενης ολοκλήρωσης του φορολογικού έτους στις 31 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v