”Καλπάζει” το ευρωπαϊκό νόμισμα

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και το γεν, καθώς η ελκυστικότητα των αποδόσεων της ευρωζώνης μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αποκτά νέα ορμή.

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτινάχθηκε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και το γεν, κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές, καθώς η ελκυστικότητα των αποδόσεων της ευρωζώνης μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αποκτά νέα ορμή.

Το ευρώ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά -πριν υποχωρήσει στη συνέχεια- στα 1,1535 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή εκτινάχθηκε μέχρι και τα 135,20 γεν, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της πρώτης ημέρας συναλλαγής του, την 4η Ιανουαρίου του 1999, πριν καταγράψει διόρθωση στη συνέχεια.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές τα κέρδη του ευρώ τροφοδοτήθηκαν από τα σχόλια του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σύμφωνα με τα οποία η ΕΚΤ δεν θορυβείται από τη ενίσχυση του κοινού νομίσματος και ότι τα σημερινά επίπεδα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δεν είναι υπερβολικά.

Το ευρώ επωφελείται επίσης από την αυξανόμενη πιθανότητα παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές συναλλάγματος. Οι φόβοι αυτοί επέτρεψαν στο δολάριο να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα των 116 γεν -τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας- στα οποία υποχώρησε χθες, καθώς σήμερα ο αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών Ζεμπέι Μιζογκούτσι είπε ότι η Ιαπωνία θα αναλάβει δράση στη χρηματαγορά εάν αυτό καταστεί αναγκαίο ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Μασατζούρο Σιοκάουα δήλωσε ότι το ιαπωνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάρα πολύ σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Το απόγευμα η ιστοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1466 δολάρια, έναντι 1,1485 δολαρίων το πρωί και 1,1497 δολαρίων. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,1476 δολάρια ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρώ με το γεν διαμορφώνεται στα 135,08 γεν ανά ευρώ, έναντι 134,77 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 134,56 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 117,34 γεν έναντι 117,03 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v