Σε υψηλά τετραετίας επιμένει το ευρώ

Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν φάνηκε να επηρεάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου εξακολουθεί να εμφανίζεται ενισχυμένη έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του. Ενδοσυνεδριακά το ευρώ δολάριο άγγιξε τα 1,1464.

Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν φάνηκε να επηρεάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου εξακολουθεί να εμφανίζεται ενισχυμένη έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του. Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1433 δολάρια ανά ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά κατάφερε το υψηλό των 1,1464 δολαρίων.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,50%, 3,50% και 1,50% αντιστοίχως

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται μεταξύ 1,1435 - 1,464 δολαρίων, ενώ στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία ευρώ–δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1440 δολάρια. Το ευρώ άγγιξε υψηλά τετραετίας χθες καθώς η Fed επιβεβαίωσε τη δυσμενή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλάζοντας την προδιάθεση της νομισματικής της πολιτικής.

Αξίζει να αναφερθεί οτι στην πελιονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά τουλάχιστον 0,25% στη σύσκεψη της 25 Ιουνίου. Σε γενικές γραμμές όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς το κλίμα για το δολάριο παραμένει δυσμενές καθώς εκτιμάται οτι θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία με μεσοπρόθεσμο στόχο το επίπεδο εισαγωγής του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος (1,7 δολάρια/ευρώ).

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η μεγάλη άνοδος του ευρώ, αποτελεί πρόκληση για ρευστοποιήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στην ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v