Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βαγδάτη, με τους συμμάχους να προωθούνται στο κέντρο της πόλης και να καταλαμβάνουν τα παλάτια του Σαντάμ ενισχύουν το δολάριο, ενώ πιέζουν ευρώ, πετρελαίο και χρυσό, καθώς οι αγορές προβλέπουν γρήγορα το τέλος του πολέμου.

Αντίθετη πορεία ακολουθούν το δολάριο σε σχέση με το ευρώ, το πετρελαίο και το χρυσό, ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις στη μάχη της Βαγδάτης και τη διαφαινόμενη άμεση ήττα των Ιρακινών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της Βαγδάτης βρίσκονται από το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις, ελέγχοντας τα παλάτια του Σαντάμ, ενώ σκληρές μάχες διεξάγωνται για την κατάληψη γεφυρών επί του ποταμού Τίγρη.

Στρατιωτικοί ειδικοί θεωρούν ότι η ιρακινή άμυνα έχει ουσιαστικά διαλυθεί και ότι ο Σαντάμ δεν ελέγχει τις δυνάμεις του.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του ευρώ, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές και αρνητικές εξελίξεις για τις συμμαχικές δυνάμεις, δεδομένο που πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο.

Στον άξονα των 1,06 δολαρίων κινείται η σχέση ανταλλαγής ευρώ - δολαρίου, ενώ στα 120 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία δολαρίου - γεν.

Εξάλλου, στα 127 γεν κινείται η ισοτιμία γεν - ευρώ.

Ωστόσο, η επικείμενη νίκη των συμμάχων, πιέζει τις τιμές του μαύρου χρυσού, αφού όπως εκτιμάται από τους αναλυτές, η γρήγορη ήττα των ιρακινών θα ανοίξει ξανά τους κρουνούς των ιρακινών πετρελαίων.

Αναλυτές της αγοράς βλέπουν μάλιστα ότι οι τιμές του μαύρου χρυσύ θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις.

Στον άξονα των 27 δολαρίων ανά βαρέλι κινείται η τιμή του αργού, ενώ στα 24 δολάρια ανά βαρέλι βρίσκεται η τιμή του Brent.

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του χρυσού, διαμορφούμενες στα 320 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v