Ενισχύεται ευρώ, πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται ευρώ, πετρέλαιο και χρυσός, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράκ, τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και την διαφαινόμενη καθυστέρηση στους αρχικούς σχεδιασμούς των αγγλοσαξόνων εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Σε πτωτική τροχιά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, ύστερα από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η μάχη για τη Βαγδάτη θα καθυστερήσει να ξεκινήσει.

Οι αγορές επιθυμούν ένα γρήγορο πόλεμο, αλλά οι εξελίξεις καταδεικνύουν μάλλον το αντίθετο τονίζουν αναλυτές της αγοράς, προβλέποντας δυσκολότερες ημέρες για το πράσινο νόμισμα.

Ευρωπαίοι διαχειριστές αναφέρουν ότι τα πάντα κινούνται γύρω από το Ιράκ και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις τόσο του Ντ. Ραμσφελντ όσο και του Τ. Φρανκς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι μάχες θα ενταθούν όταν εμπλακούν στις μάχες οι επίλεκτες μονάδες της προεδρικής φρουράς.

Εξάλλου, αναλυτές της αγοράς θεωρούν ως περιορισμένου εύρους οποιαδήποτε ενίσχυση του δολαρίου εναντίον του γεν, υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρέμβει ώστε να πουλήσει το εθνικό της νόμισμα αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ιαπωνίας πώλησε 1,2 τρισ. γεν.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Ιράκ ενισχύουν τις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν περαιτέρω αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού, ιδιαίτερα αν οι δυτικοί συναντήσουν περισσότερη αντίσταση ή υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στους αρχικούς σχεδιασμούς.

Τόσο η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών όσο και των αγορών χρήματος αλλά και των εμπορευμάτων επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τα πολεμικά γεγονότα, υπογραμμίζουν αναλυτές της αγοράς.

Στον άξονα των 1,08 δολαρίων κινείται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου, ενώ στα 119 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία γεν – δολαρίου.

Εξάλλου, στα 129 γεν κινείται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – γεν.

Παράλληλα, στα 26,8 δολάρια ανά βαρέλι κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ στα 30,5 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη.

Ανοδικά, στα 334 δολάρια ανά ουγκιά διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v