Υποχωρεί το αμερικανικό νόμισμα

Στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα έναρξης του πολεμου στο Ιράκ, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, στα 1,0740 δολάρια ανά ευρώ. Παράλληλα, το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 120 γεν.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου, την ημέρα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, στα 1,0740 δολάρια πριν υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια, ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Διαχειριστές κεφαλαίων επεσήμαναν ότι ειδήσεις για πύραυλο που εκτοξεύθηκε κατά του Κουβέιτ ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αγοράς που συδαύλισε η χθεσινή προειδοποίηση του αμερικανού πρέδρου Τζορτζ Μπους εναντίον των όποιων προσδοκιών για ταχεία νίκη των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε την τελευταία στιγμή το σχόλιο του το οποίο, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα έκανε λόγο για εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων με ταχύτερους ρυθμούς αυτών που προέβλεπε ο σχεδιασμός. Στο μεταξύ από το ”μακροοικονομικό μέτωπο” η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου με ετήσιο ρυθμό 1,4%, το ένα τρίτο της ανάπτυξης που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εντός των εκτιμήσεων που είχε κάνει το υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο μήνα.

Η μειωμένη ανάπτυξη οφείλεται στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες δεν λένε να ανακάμψουν εξαιτίας και του πολέμου του Ιράκ. Στο μεταξύ η αγωνία του πολέμου και η αύξηση του ενεργειακού κόστους στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών συμπίεσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, που κινούν τα δύο τρίτα της οικονομίας.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κάτω από τα 120 γεν καθώς μερίδα συναλλασσομένων έσπευσε να αγοράσει γεν πριν τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους στην Ιαπωνία στις 31 Μαρτίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,0720 δολάρια, έναντι 1,0723 δολαρίων το πρωί. Η ισοστιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,0667 δολάρια ανά ευρώ. Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 128,63 γεν ανά ευρώ, έναντι 128,49 γεν ανά ευρώ το πρωί. Τέλος η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 119,85 γεν, έναντι 119,83 γεν το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v