”Ασανσέρ” το ευρώ, λόγω της μείωσης επιτοκίων

”Παιχνίδι” γίνεται, κατά τους αναλυτές, με την ισοτιμία του ευρώ. Αν και λίγο μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το ενιαίο νόμισμα κατέγραφε κέρδη έναντι του δολαρίου, λίγο αργότερα εμφάνισε ήπια υποχώρηση, στον άξονα των 99,9 σεντς.

Σε ήπια υποχώρηση επιδίδεται το ευρώ, έναντι του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ευρω- επιτοκίων κατά 0,5% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 99,93 σεντς.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης από την ΕΚΤ και ενώ η πρόβλεψη για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης αντικαθιστούσε αυτή για 25 μονάδες βάσης εμφανίστηκαν αγοραστές για την κοινή ευρωπαϊκή μονάδα σε μία εκδήλωση της πρακτικής ”buy the rumor, sell the fact”, σύμφωνα με το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους της HSBC.

Παρ’ όλα αυτά, δεκαπέντε μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της μείωσης, η ενιαία νομισματική μονάδα είχε βρεθεί σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της ημέρας, πάνω από την απόλυτη ισοτιμία. Είκοσι λεπτά μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ευρώ βρέθηκε στα 1,0006 δολ., έναντι του 1,0002 δολ., όπου ήταν πριν από αυτήν.

Οι αναλυτές εμφανίζονται τώρα απαισιόδοξοι για το μέλλον του ευρώ, καθώς, όπως επισημαίνουν, η δυστοκία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα κρατά το νόμισμα ”υπό πίεση”. Μερίδα αναλυτών συνδέει την αναμενόμενη για τους επόμενους μήνες αδυναμία του ευρώ και με την ανάγκη, στην οποία θα βρεθεί η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Άνοδο σημείωνε το ευρώ έναντι του γεν πριν από λίγη ώρα, στο επίπεδο των 125,28 γεν, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε και έναντι του αμερικανικού στο εύρος των 125,45- 50 σεντς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v