Σημαντική υποχώρηση γεν έναντι ευρώ και δολαρίου

Το γεν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών έναντι του δολαρίου και εξασθένησε έναντι του ευρώ, ενώ το δολάριο φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς έναντι του ευρώ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την εξέλιξη του ISM τον Νοέμβριο.

Το γεν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών έναντι του δολαρίου ενώ εξασθένησε και η συναλλαγματική ισοτιμία του με το ευρώ, κατά τις σημερινές συναλλαγές, μετά από εκκλήσεις Ιαπώνων αξιωματούχων για ένα ασθενέστερο ιαπωνικό νόμισμα και μία συνδυασμένη προσπάθεια για αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Μασατζούρο Σιοκάουα δήλωσε - κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του - ότι μια συναλλαγματική ισοτιμία του γεν με το δολάριο στα 150 με 160 γεν θα αντικατόπτριζε καλύτερα τη συναλλαγματική αξία του. Αν και το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε τη δήλωση Σιοκάουα το γεν δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε ναδίρ τετραετίας έναντι του δολαρίου, στα 135 γεν ανά δολάριο, τον Ιανουάριο του 2002. Την τελευταία φορά που η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα κυμαινόταν στα 150 γεν ανά δολάριο, ήταν πριν δώδεκα χρόνια, τον Αύγουστο του 1990.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η αρνητική επίδραση στο γεν θα ήταν ισχυρότερη εάν ο Σιοκάουα είχε κάνει λόγο για επίπεδα συναλλαγματικής ισοτιμίας στα 130 με 140 γεν ανά δολάριο. Επιπλέον πλήγμα δέχθηκε το ιαπωνικό νόμισμα και από άρθρο του Ιάπωνα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών υπεύθυνου για διεθνείς υποθέσεις Χαρουχίκο Κουρόντα στους ”Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” στο οποίο ο Ιάπωνας αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση για συνδυασμένες πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και προέτρεψε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να θέσει στόχο 3% ως προς τον πληθωρισμό και να αυξήσει τη ρευστότητα στις χρηματαγορές.

Το απόγευμα το δολάριο φαίνεται να υποχωρεί από τα πρωινά του επίπεδα καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ISM ήταν κατώτερα των προσδοκιών, παγιώνοντας την εικόνα μιας οικονομίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα ανήλθε το Νομέμβριο στο 49,2 έναντι προβλέψεων για 51,3 και από 48,5 τον Οκτώβριο.

Το απόγευμα το ευρώ δολάριο ισοδυναμούσε με 99,27 σεντς έναντι 99,42 σεντς την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 99,20 σεντς ανά ευρώ. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 122,94 γεν ανά ευρώ, έναντι 122,57 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 121,78 γεν ανά ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 123,81 γεν, έναντι 123,47 γεν το πρωί και στα 122,50 γεν την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v