Ο Ντούιζενμπεργκ ενισχύει το ευρώ

Ενισχυμένο πάνω από τα επίπεδα στα οποία ανέκαμψε χθες έναντι του δολαρίου, εμφανίζεται το ευρώ, μετά την εκτίμηση Ντούιζενμπεργκ για επιβράδυνση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο αύξησε τις ελπίδες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης.

Ενισχυμένο πάνω από τα επίπεδα στα οποία ανέκαμψε χθες έναντι του δολαρίου, εμφανίζεται το ευρώ κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Η εκτίμηση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ για επιβράδυνση του πληθωρισμού αύξησε τις ελπίδες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης.

Αν και ο Ντούιζενπεργκ υπαινίχθηκε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για πρώτη φορά την ύπαρξη διαίρεσης στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού τουλάχιστον δέκα κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ταχθεί υπέρ της ανάγκης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει ήδη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά ορισμένοι αναλυτές απευθύνουν έκκληση για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Το ευρώ δέχθηκε χθες ισχυρότατες πιέσεις πριν την ανακοίνωση του δείκτη ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ. Η βελτίωση του δείκτη ISM, το Νοέμβριο, αλλά η παραμονή του κάτω από το όριο των 50 μονάδων - όριο που σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης - οδήγησε το δολάριο στην απώλεια των κερδών που είχε σημειώσει νωρίτερα έναντι του κοινού νομίσματος.

Το γεν, παράλληλα, παρέμεινε στο ναδίρ 30 ημερών έναντι του δολαρίου αλλά ανάκαμψε ελαφρώς από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων στο οποίο υποχώρησε, ενδοσυνεδριακά, έναντι του ευρώ. Οι διευκρινήσεις που έδωσε ο Μασατζούρο Σιοκάουα για τις χθεσινές του δηλώσεις σχετικά με συναλλαγματική ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα στα 150 με 160 γεν ανά δολάριο δεν κατάφεραν να αλλάξουν την εντύπωση ότι οι ιαπωνικές αρχές επιθυμούν ένα ασθενέστερο νόμισμα.

Το απόγευμα το ευρώ δολάριο διαμορφώνεται στα 99,89 σεντς, έναντι 99,68 σεντς το πρωί και 99,64 σεντς χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 98,71 σεντς ανά ευρώ. Η ισοτιμία του ευρώ με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 124,16 γεν ανά ευρώ, έναντι 124,29 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 124,06 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 124,60 γεν, έναντι 124,66 γεν το πρωί και στα 124,05 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v