Αμείωτο συνεχίζεται το ράλι του αμερικανικού νομίσματος καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται σε αντίθετη τροχιά από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010, ενώ το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, αγγίζοντας τα 1,2444 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχύεται στα 113 γεν, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από 7 ετών.
Οι επενδυτές στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στην οικονομία. Η ατζέντα περιλαμβάνει δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τις ΗΠΑ και δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Το ερώτημα είναι εάν θα επιβεβαιωθεί η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ισχυρά αναπτυσσόμενης αμερικανικής οικονομίας από τη μία πλευρά, με την στασιμότητα στην Ευρώπη από την άλλη.
Η μεγάλη αλλαγή έγινε την Παρασκευή, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας σόκαρε τις αγορές προχωρώντας σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Από την Παρασκευή, το γεν έχει υποχωρήσει κατά 3% έναντι του δολαρίου. Με την κίνηση αυτή, η BoJ εντείνει τις πιέσεις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που περιορίζεται από τις γερμανικές ενστάσεις.
Στον αντίποδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να τερματίσει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να διατηρήσει την προηγούμενη καθοδήγηση για τα επιτόκια λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτήν τη σύνοδο της Fed ήταν πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για σημαντικό κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω πως κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.
«Η ισχυρής του δολαρίου θα διατηρηθεί καθώς παραμένει η απόκλιση στις προσδοκίες για τα επιτόκια σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη» εξηγεί η Audrey Goh της Standard Chartered και συμπληρώνει: «Η δυναμική της ανάπτυξης στις ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρή. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να παρουσιάζει αδύναμα στοιχεία. Αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην ΕΚΤ να κάνει περισσότερα και να ακολουθήσει την κίνηση της BoJ.
«Σε αυτό το περιβάλλον της αναιμικής ανάπτυξης και των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για χαμηλό πληθωρισμό, εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων των μελών της ευρωζώνης το αργότερο στις αρχές του επομένου έτους» αναφέρει η Απολίν Μενού, της Barclays