Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις κάτω από τα $1,27 για το ευρώ

Διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος. Τα αρχικά κέρδη για το ευρώ εξανεμίστηκαν και η αισιοδοξία που προκλήθηκε από τα stress test "προσγειώθηκε" στην αιφνιδιαστική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών για τη Γερμανία.

Το ενιαίο νόμισμα έχασε τα αρχικά του κέρδη καθώς η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες της ευρωζώνης αντικαταστάθηκε από τη νευρικότητα για την πορεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου. Αιτία ήταν η νέα αιφνιδιαστική επιδείνωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη της Γερμανίας, αλλά και η πρόβλεψη του ινστιτούτου Ifo για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, το ευρώ, αν και νωρίς το πρωί είχε περάσει – έστω και οριακά – τα 1,27 δολ., υποχώρησε στα 1,2666 δολ..

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερη επίπεδο δύο ετών, στο 103,2 από 104,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters– περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 104,5. Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε στο 108,4 από 110,4 τον προηγούμενο μήνα και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο 98,3 από 99,3 το Σεπτέμβριο.

Ο αναλυτής του ινστιτούτου κ. Wohlrabe αναφέρει συγκεκριμένα πως δεν υπάρχει «σχεδόν κανένα φωτεινό σημείο προς το παρόν» στη γερμανική βιομηχανία. Αναφέρει παράλληλα, πως η ανοδική τάση που καταγράφηκε στους δείκτες ΡΜΙ «δεν είναι ορατή στη δική μας έρευνα». «Μόνο οι προσδοκίες για τις εξαγωγές ενισχύθηκαν οριακά, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η τάση είναι βιώσιμη». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v