Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανόδου για το ευρώ

Έντονες διακυμάνσεις σήμερα στην αγορά συναλλάγματος εν μέσω μπαράζ οικονομικών μεγεθών. Ήπια άνοδος για το ενιαίο νόμισμα, μετά τα αποροσδόκητα θετικά μεγέθη για ευρωζώνη και Γερμανία.

Κάτω από τα 1,27 δολ παραμένει το ενιαίο νόμισμα παρά την ώθηση που δέχθηκε από τα απροδόκητα θετικά οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη. Οι διακυμάνσεις σήμερα ήταν έντονες για το ευρώ. Αρχικά, και με την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για τη Γαλλία (υποχώρηση γαλλικού ΡΜΙ σε χαμηλό 8 μηνών), το ευρώ βρέθηκε να κινείται πτωτικά, στα 1,2614 δολ. Αργότερα όμως, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, αλλά και ανέλπιστη ενίσχυση του ΡΜΙ ευρωζώνης, το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε στα 1,2667 δολ.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη εξέπληξε άπαντες καταγράφοντας άνοδο στο 52,2, ενώ ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για τη Γερμανία. Μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων που υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση Μέρκελ σε υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης – τα στοιχεία της Markit δίνουν ανάσα στις αγορές.  

Οι αναλυτές πάντως, φαίνεται πως δεν αλλάζουν τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις τους για το ενιαίο νόμισμα. «Εκτιμούμε ότι το ευρώ θα κινηθεί χαμηλότερα, αγγίζοντας τα 1,15 δολ σε ένα χρόνο. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει σύσφιξη πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ο Richard Falkenhall της SEB

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v