Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται το ευρώ με το μπαράζ αρνητικών μεγεθών για την οικονομία της ευρωζώνης κι ενώ ένα από τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας υποστηρίζει πως η ποσοτική χαλάρωση «θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη».
Συγκεκριμένα το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,2646 δολ. χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος από τα χθεσινά κέρδη. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ, επίσης υποχωρεί κατά 0,8%, στα 135,16 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών Bund κατρακύλησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,856%.
Η Eurostat ανακοίνωσε βουτιά 1,8% για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα, ο κυριότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επηρεάζεται εν τέλει σημαντικά από τις οικονομικές και τις γεωπολιτικές κρίσεις ανά τον κόσμο.
Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου ZEW κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για 10ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας μάλιστα το -3,6. Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ινστιτούτου Clemens Fuest δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως δεν αποκλείεται η Γερμανία να καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για την επιμονή στη λιτότητα.
Σχολίασε επίσης αρνητικά την επιμονή του Βερολίνου στην επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά τις πιέσεις για αναπτυξιακή πολιτική με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. "Ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να επιμένουμε για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στη Γερμανία" δήλωσε συμπληρώνοντας πως δεν δίνεται το καλύτερο μήνυμα στην Ε.Ε. και πως η στάση της Γερμανίας μπορεί να φανεί δογματική.
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Fuest είπε στο Reuters πως "εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε είναι δικαιολογημένη η ποσοτική χαλάρωση".