Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα $1,26 υποχωρεί το ευρώ

Έντονες διορθωτικές κινήσεις για το ενιαίο νόμισμα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κλείνει την στρόφιγγα της προσφοράς. Σε υψηλό τριών εβδομάδων το δολάριο και έναντι του γεν.

Κάτω από τα $1,26 υποχωρεί το ευρώ

Σε πτωτική τροχιά εξακολουθεί να κινείται το ευρώ μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας σε οικονομία και αγορές και ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου δέχονται έντονες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, το ευρώ πέρασε το φράγμα των $1,26 καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2585 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο  βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων καταγράφοντας άνοδο 0,7% στα 109,145 γεν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι επενδυτές περίμεναν κυρίως ενδείξεις για το μείζον θέμα των επιτοκίων. Η Fed όμως, διατήρησε την προηγούμενη καθοδήγηση λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για «σημαντικό» κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.

«Η αγορές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στην απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού» εξηγεί ο  Peter Dragicevich της Commonwealth Bank of Australia.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αμερικανική οικονομία καθώς αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ με τους αναλυτές να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο τρίμηνο. Το ζητούμενο είναι εάν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να στηρίξει τις αναδυόμενες αγορές, που κινδυνεύουν με εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed κλείνει την στρόφιγγα της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v