Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές λόγω telecoms

Οι καθησυχαστικές εκτιμήσεις της Nokia σχετικά με τα κέρδη του β΄ τριμήνου σε συνδυασμό με τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τη Βρετανία και τη Γερμανία έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές ώστε να κλείσουν με σημαντικά κέρδη.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Nokia για τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου αλλά και οι θετικές οικονομικές ειδήσεις σχετικά με τις οικονομίες της Γερμανίας και Βρετανίας, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις ευρωαγορές που διατηρήθηκε μέχρι και το κλείσιμο.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με μικρά κέρδη, καθώς η άνοδος της Vodafone αλλά και των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών επισκιάστηκε εν μέρει από τις απώλειες των εταιριών του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Vodafone κατέγραψε άνοδο κατά 2,6% ενώ και η BT Group αύξησε τα κέρδη της κατά 2,5%. Αντίθετα, απώλειες κατά 3,8% σημείωσε ο τίτλος της GlaxoSmithKline, ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που σχολιάζει ότι η εταιρία θα πρέπει να καταβάλλει στις αμερικανικές αρχές δισ. δολαρίων σε φόρους από τις πωλήσεις φαρμάκων.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στη γαλλική αγορά, με το δείκτη CAC 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη. Σημαντική ήταν η συμβολή της μετοχής της France Telecom που σημείωσε άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι σύντομα θα λήξουν τα προβλήματα με τη γερμανική θυγατρική της, MobilCom.

Κέρδη κατά 4,76% σημείωσε και η μετοχή του τηλεοπτικού δικτύου TF1, παρά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Η μετοχή της εταιρίας, η οποία έχει υποχωρήσει περί το 10% από την έναρξη του Μουντιάλ, λόγω και των αρνητικών αποτελεσμάτων της ποδοσφαιρικής ομάδας, βρισκόταν σε ιδιαίτερη φθηνή τιμή και αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς επενδυτές.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη που κατέγραφε και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την ώρα που έκλειναν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τη μετοχή της Deutsche Telekom να ανακάμπτει από τις προηγούμενες απώλειες και να οδηγεί τον DAX υψηλότερα.

Οι μετοχές της γερμανικής τηλεπικοινωνιακής αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ υψηλότερα περί το 3,5% κινήθηκε και ο τίτλος της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler. Αντίθετα, οι μετοχές της MobilCom κατέγραψαν δραματικές απώλειες ύψους 30% εν μέσω ανησυχιών ότι η France Telecom θα πουλήσει το μερίδιο που διαθέτει στη γερμανική θυγατρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v