Περιόρισαν τα κέρδη στο κλείσιμο οι ευρωαγορές

Με μικτές διαθέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς το Λονδίνο και το Παρίσι περιόρισαν τα κέρδη τους ύστερα από την ανακοίνωση για σύλληψη επίδοξου τρομοκράτη στις ΗΠΑ, ενώ η Φρανκφούρτη κινείται σε αρνητικό επίπεδο.

Η είδηση για τη σύλληψη επίδοξου τρομοκράτη στις ΗΠΑ περιόρισε τα κέρδη των ευρωαγορών στο κλείσιμο, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να παραμένει σε αρνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, οι αμερικανικές αρχές στις 8 Μαΐου συνέλαβαν έναν Αμερικανό πολίτη ύποπτο για την κατασκευή και πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγορά του Λονδίνου περιόρισε τα κέρδη της στο κλείσιμο, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό επίπεδο κυρίως λόγω της στήριξης από τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου.

Χαρακτηριστικά, η Vodafone σημείωσε κέρδη ύψους 2,1%, ενώ και οι AstraZeneca και GlaxoSmithKline να καταγράφουν άνοδο κατά 4%. Αντίθετα, η Abbey National κατέγραψε απώλειες κατά 7,9%, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση που εξέδωσε σχετικά με πιθανές απώλειες στην εμπορική τραπεζική της μονάδα, εξαιτίας επισφαλών δανείων.

Το αρνητικό κλίμα πέρασε και στις περισσότερες από τις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου, με τις CGNU και Legal & General να υποχωρούν κατά 3,5% και 5,6% αντίστοιχα.

Ο CAC 40 κατόρθωσε και αυτός να διατηρήσει τα κέρδη του, κλείνοντας με οριακή άνοδο κατά 0,12%. Το ανοδικό κλίμα διατήρησαν μέχρι το τέλος τα κέρδη των Vivendi Universal και Dassault Systems.

Η πρώτη σημείωσε άνοδο ύστερα από την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης της ιταλικής της μονάδας συνδρομητικής τηλεόρασης στην News Corp του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ.

Κέρδη 2% κατέγραψε και ο τίτλος της Dassault Systems αλλά και της STMicroelectronics, ύστερα από τις απώλειες που σημείωσε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Αντίθετα, ο δείκτης DAX της γερμανικής αγοράς την ώρα που έκλεισαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφε απώλειες κοντά στο 0,8%. Στο ήδη αρνητικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι απώλειες της Bayer και της Lufthansa, ήρθαν να προστεθούν και οι ανησυχίες ύστερα από την ανακοίνωση για τη σύλληψη επίδοξου τρομοκράτη στις ΗΠΑ.

Στο πτωτικό κλίμα συνηγορούν και οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα πωλήσεων των αυτοκινήτων Mercedes της DaimlerChrysler.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v