Μερικώς βοήθησε ο PMI τις ευρωαγορές

Σε οριακά θετικό έδαφος ”γύρισαν” το μεσημέρι της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά την ανακοίνωση για αύξηση του δείκτη PMI της ευρωζώνης, ο οποίος προσέγγισε το Μάιο το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι αγορές Φρανκφούρτης και Παρισίου, ξεπερνώντας το πρωινό αρνητικό κλίμα, μετά την ανακοίνωση για αύξηση του δείκτη PMI της ευρωζώνης το Μάιο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX επανέκτησε τις αρχικές απώλειές του, και σημειώνει άνοδο κατά 0,14% πέριξ των 4825,08 μονάδων, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,06% και τις 4277,40 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κύριος λόγος αναστροφής του αρχικού αρνητικού κλίματος, πηγάζει από τη δημοσιοποίηση του δείκτη τάσεων στη μεταποίηση (PMI) για την ευρωζώνη, ο οποίος το Μάιο αυξήθηκε στο 51,5 έναντι 50,7 τον Απρίλιο, προσεγγίζοντας ”υψηλό” 15μήνου.

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank Global Market Research, τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι μετά τη δημοσιοποίηση του δείκτη ”μπορούμε να πούμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και κερδίζει σιγά σιγά έδαφος”. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του PMI, οι βιομηχανίες που δίνουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ανοδική πορεία ακολουθούν οι μετοχές των DaimlerChrysler (+1,1%), Peugeot (κατά 1,7%) και Fiat (+2,3%), για τις οποίες οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ”εκτιναχθούν” έως το τέλος των συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v