H... Σενεγάλη περιόρισε τα κέρδη του Παρισιού!

Το υποτονικό κλίμα στη βρετανική αγορά λόγω της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου αλλά και η ήττα-έκπληξη της Γαλλίας από τη Σενεγάλη, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας για τις ευρωαγορές.

Η ήττα-σοκ της Γαλλίας από τη Σενεγάλη στην έναρξη του 17ου Μουντιάλ και γενικότερα η στροφή του ενδιαφέροντος των traders στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, περιόρισαν τα κέρδη στο Παρίσι.

Στο Λονδίνο τα κέρδη συγκράτησαν οι μετοχές των πετρελαϊκών και τραπεζικών ομίλων, καθώς επίσης και το εξίσου θετικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική αγορά.

Αντίθετα, αρνητικά επέδρασαν στην GlaxoSmithKline, φαρμακευτική εταιρία, οι τελευταίες αναφορές σχετικά με την πρόθεση εξαγοράς της Bristol-Myers Squibb. Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της ARM Holdings, κατά 7%, ύστερα από την αναβάθμιση που δέχτηκε από την Goldman Sachs.

Εξάλλου, αρκετοί αναλυτές σχολίασαν ότι συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως ο τεχνολογικός και αυτός των media, ίσως ξεκινήσουν να ελκύουν επενδυτές, ύστερα από τις υψηλές απώλειες που κατέγραψαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Στο Παρίσι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μετοχή της Vivendi Universal, η οποία και διατήρησε τα κέρδη του δείκτη, τη στιγμή που η ήττα της εθνικής ομάδας της Γαλλίας έστελνε τη μετοχή του δικτύου TF1 σε απώλειες 3%.

Τα κέρδη της Vivendi Universal ανήλθαν στο 4%, ύστερα από τις τελευταίες αναφορές σχετικά με το ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έδωσε πλήρη εξουσία στον CEO, Ζαν Μαρί Μεσιέ, να περικόψει το μερίδιο συμμετοχής της στην Vivendi Environnement στο 40% από το ισχύον 63%.

Αντίθετα, έντονα πτωτικές τάσεις παρουσίασε η μετοχή του τηλεοπτικού δικτύου TF1, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων του Μουντιάλ έναντι 60 εκατ. ευρώ, ύστερα από την ήττα της εθνικής ομάδας από τη Σενεγάλη, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ότι πιθανός πρόωρος αποκλεισμός της ομάδας θα κόστιζε αρκετά στην εταιρία.

Έντονα ανοδικές τάσεις εμφάνιζε ο δείκτης DAX της αγοράς της Φρανκφούρτης την ώρα που έκλειναν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με την Deutsche Telekom αλλά και τις υπόλοιπες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου να οδηγούν την άνοδο του δείκτη.

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τηλεπικοινωνιακής παρουσίασε άνοδο κατά 3%, ενώ και η SAP κατέγραψε κέρδη 3%, όπως και αυτή της Infineon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v