Το ΑΕΠ επιβαρύνει το κλίμα στην Ευρώπη

Εντείνονται οι πιέσεις στις κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ύστερα και από την ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ α’ τριμήνου της ευρωζώνης κατά 0,2%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,7%.

Συνεχίζουν πτωτικά τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω εταιρικών ειδήσεων, με το κλίμα να επιβαρύνεται και από την είδηση για αύξηση του ΑΕΠ τριμήνου της ευρωζώνης κατά 0,2%, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση μεταξύ 0,7% - 1%.

Ο λονδρέζικος FTSE 100 δείχνει να είναι ο σταθερότερος από όλους τους δείκτες, καθώς παρουσιάζει τις μικρότερες απώλειες (κατά 0,79%) πέριξ των 5042,70 μονάδων, ενώ περισσότερο αρνητικό είναι το κλίμα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,15% πλησιάζοντας ”χαμηλό” 3μήνου, καθώς έχει υποχωρήσει στις 4284,94 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κύριος λόγος της πτώσης, η κακή πορεία της μετοχής της Vivendi μετά και την ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρίας ότι δεν πρόκειται να καταφέρει να πραγματοποιήσει τους αρχικούς στόχους της όσον αφορά στη μείωση του χρέους της.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ανάλογη εικόνα με το δείκτη DAX να καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 1,48% πλησιάζοντας τις 4809,31 μονάδες. Οι αναλυτές τονίζουν για την περίπτωση του DAX, ότι η επίδραση από τη χθεσινή μελέτη της UBS που προβλέπει ζοφερό μέλλον για την πορεία του δείκτη κατά το τρέχον έτος, αλλά και η κατακόρυφη πτώση της Deutsche Telekom, αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Η ανακοίνωση για το ΑΕΠ, τονίζουν οι αναλυτές, επιβάρυνε τα πράγματα στις αγορές, καθώς αναμενόταν μεγαλύτερη άνοδος, ωστόσο τονίζουν ότι ενδέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας η είδηση να επιδράσει ”πυροσβεστικά”, εάν οι απώλειες διερυνθούν λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v