Το αμερικανικό ΑΕΠ κλυδωνίζει τις ευρωαγορές

Νευρικές τάσεις μέχρι και το κλείσιμο κατέγραφαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με το αρνητικό κλίμα να υπερισχύει μετά και την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του ΑΕΠ των ΗΠΑ και την αντίστοιχη πτώση και στην αγορά της Wall Street.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο παρέμεινε στο 5,6%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση πάνω από το 6%. Αρνητική ήταν και η επίδραση των βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιριών.

Οι τράπεζες, οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών και πετρελαϊκών εταιριών προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση στο αρνητικό κλίμα που ”προσπαθούσε” να δημιουργήσει η φαρμακευτική GlaxoSmithKline στην αγορά του Λονδίνου.

Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης υποχώρησε κατά 7,4%, καθώς αμερικανικό δικαστήριο ακύρωσε το δικαίωμα αποκλειστικής διάθεσης στην αγορά του αντιβιοτικού Augmentin, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο φθηνές ανταγωνιστικές εκδοχές του φαρμάκου.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι μετοχές της γαλλικής αγοράς, καθώς τα ισχυρά κέρδη της LVMH αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της Dexia, ύστερα από την ανακοίνωση χαμηλότερων εσόδων για το τρίμηνο.

H LVMH ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, καταγράφοντας άνοδο υψηλότερη του 4%, καθώς η Goldman Sachs τη συμπεριέλαβε στη λίστα της με τις κορυφαίες μετοχές. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο κλάδο των εταιριών εξοπλισμού, με την Alcatel να χάνει 1,2% και την STMicroelectronics να υποχωρεί κατά 1%.

Νευρικό ήταν το κλίμα και στη Φρανκφούρτη, με τον DAX ωστόσο την ώρα που έκλεισαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές να κινείται ανοδικά, κυρίως εξαιτίας των κερδών κατά 3,3% των μετοχών της ασφαλιστικής Munich Re. Κέρδη κατά 1,79% κατέγραψε και η Allianz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v