Πετρέλαιο και δολάριο βυθίζουν τις ευρωαγορές

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το πετρέλαιο εκτινάσσεται και το δολάριο βυθίζεται σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ. Υποβάθμισε σε ”ουδέτερη” από ”υπερ-στάθμιση” η Goldman Sachs τη στάθμιση των μετοχών στο μοντέλο χαρτοφυλακίου της κατά το επόμενο τρίμηνο.

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το πετρέλαιο εκτινάσσεται εκ νέου στα 50 δολάρια στη Νέα Υόρκη και το δολάριο βυθίζεται σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο ενεργοβόρος αεροπορικός κλάδος και οι τεχνολογικές μετοχές, που εξαρτώνται πολύ από τις εξαγωγές τους στην αμερικανική αγορά.

Η άνοδος του πετρελαίου και η πτώση του δολαρίου έχουν δημιουργήσει ευρύτατα την προοπτική επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών κερδών και οι αναλυτές περιμένουν ”περαιτέρω πτώση πριν προχωρήσουν σε αγορές μετοχών,” όπως τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg κορυφαίος διαχειριστής της Renta 4 από τη Μαδρίτη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη 2005, στο 4% από 4,3% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Η λονδρέζικη Goldman Sachs υποβάθμισε τη στάθμιση των μετοχών στο μοντέλο χαρτοφυλακίου της σε ”ουδέτερη” από ”υπερ-στάθμιση” κατά το επόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,75% στις 4.725 μονάδες, ενώ ο DAX κινείται στις 4.100 μονάδες με πτώση 0,84% και ο CAC 1,02% στις 3.759 μονάδες.

Η British Airways υποχωρεί 2,6% και η Deutsche Lufthansa 2%, ενώ η Infineon χάνει 1,9%, η ASML Holding 2,4% και η STMicroelectronics 1,7%.

Κάθετη πτώση προοιωνίζονται και για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές.

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ενός μηνός, καθώς ο διοικητής της Federal Reserve Alan Greenspan, αναφερόμενος στα ογκώδη ελλείμματα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, πυροδότησε ανησυχίες για σημαντική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v