ΔΝΤ: Προς νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για 2005

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προσδοκίες για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη το 2005, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και της διόγκωσης των αμερικανικών ελλειμμάτων, προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου G-20.

ΔΝΤ: Προς νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για 2005
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και της διόγκωσης των αμερικανικών ελλειμμάτων, προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Caio Koch-Weser.

Το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη της τάξης του 4% την επόμενη χρονιά, σε σύγκριση με το 4,3% που προέβλεπε στις 29 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Koch-Weser, παραθέτοντας σχόλια του επικεφαλής του IMF, Rodrigo de Rato, προς αξιωματούχους που συμμετείχαν στην σύνοδο της Ομάδας των 20 βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων οικονομιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

Η Γερμανία άσκησε κατά την κρίσιμη σύνοδο της G-20 έντονες πιέσεις προς την Ουάσιγκτον να μειώσει το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, στο οποίο επέρριψε τις ευθύνες για την ανησυχητική εκτίναξη του ευρώ, η οποία πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Ο Koch-Weser τόνισε σε συνέντευξή του ότι η ανάγκη μείωσης των αμερικανικών ελλειμμάτων ήταν το ”σαφές μήνυμα” της συνόδου.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ωστόσο, όχι μόνο να συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη παρέμβαση για τη συγκράτηση της πτώσης του δολαρίου, αλλά και να περιλάβουν μια φραστική έστω παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow δεσμεύθηκε πάντως στους ομολόγους του στην G-20 ότι σκοπεύει να έχει μειώσει το έλλειμμα στο ήμισυ έως το 2009, υιοθετώντας αναπτυξιακές πολιτικές και στρατηγικές μείωσης των δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v