Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές και τα futures της Wall καθώς η ένταση στην Λιβύη και οι γεωστρατηγικές ανησυχίες εκτινάσσουν την τιμή του πετρελαίου. Στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως τα Treasury.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αλλά και στα futures της Wall Street καθώς οι κλιμακούμενες εξελίξεις στην Λιβύη και η ανοδική τροχιά στην τιμή του πετρελαίου δημιουργούν γεωστρατηγικές ανησυχίες αλλά και θέμα μακροπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,41% στις 7291 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,54% στις 4034 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,09% στις 5948 μονάδες.

Δυσμενές στο κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 1,16% στις 10685 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,8% στις 7792 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου χθες καταγράφηκε ελεύθερη πτώση μεγαλύτερη του 2% λόγω των ισχυρών δεσμών της Ιταλίας με την Λιβύη, οι συναλλαγές σήμερα έχουν αναβληθεί λόγω… τεχνικών προβλημάτων.
 
Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με τον Shanghai Composite να καταγράφει κάθετη πτώση 2,6%, ενώ τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 1,28%

Από τους κλάδους που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις είναι εκείνος των αεροπορικών εταιρειών, συνεπεία της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου (στα 108,57 δολ. η τιμή Brent). Και ο ενεργειακός κλάδος δέχεται πιέσεις και ειδικότερα οι μετοχές εταιρειών που έχουν δραστηριότητες στην Λιβύη.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ προειδοποιούν πως η ανοδική πορεία σε τρόφιμα και ενέργεια, ενδεχομένως να επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Δηλώσεις που αναγκάζουν ορισμένους αναλυτές να αναθεωρήσουν τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ.

Άλλοι αναλυτές ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την διήμερη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. «Είχαμε ένα καλό ράλι μέχρι στιγμής για το 2011. Η ένταση στον αραβικό κόσμο ήταν η αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών» υποστηρίζει ο Jacques Henry, αναλυτής της Louis Capital Markets στο Παρίσι.

Οι επενδυτές πάντως, φαίνεται πως στράφηκαν στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις όπως τα αμερικανικά Treasury και τα γερμανικά Bund. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η τιμή του χρυσού παραμένει κάτω από τα 1.400 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v