Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή για τα χρηματιστήρια η Λιβύη

Ισχυρές πιέσεις καταγράφουν οι αγορές καθώς κλιμακώνονται οι εξελίξεις στην Λιβύη και εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου. Στο κόκκινο οι αεροπορικές εταιρείες. Στροφή επενδυτών σε δολάριο και χρυσό.

Στο κόκκινο βρίσκονται και σήμερα τα χρηματιστηριακά ταμπλό καθως κλιμακώνονται οι εξελίξεις στην Λιβύη και εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου. Στο δολάριο και τον χρυσό φαίνεται πως στρέφονται εκ νέου οι επενδυτές που αναζητούν οάσεις ασφαλείας εν μέσω ευρύτερου κλίματος γεωστρατηγικής ανασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,6% στις 7277 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,42% στις 4039 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,11% στις 5947 μονάδες.

Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,62% στις 10634 μονάδες ενώ ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,45% στις 7741 μονάδες.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν κάθετη πτώση με τον Nikkei να κλείνει στο -1,78% και τον Shanghai Composite στο -2,62%, καθώς και η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Επιπλέον, έντονα πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Συγκεκριμένα, τα futures για τον S&P 500 υποχωρούν κατά 1,6% και για τον Dow Jones κατά 1,07%.  Η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει σήμερα άνοδο 2,02% στα 107,76 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 94 δολ ανά βαρέλι.

Στα 1,400 δολ ανά ουγκιά εκτινάσσεται η τιμή του χρυσού ενώ κοντά σε υψηλά 31 ετών παραμένει η τιμή του ασημιού.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο, αν και οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τις αεροπορικές εταιρίες μετά και την χθεσινή εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου Brent πάνω από τα 108 δολ. ανά βαρέλι. Πτωτικά κινούνται και οι πετρελαϊκές μετοχές, ειδικότερα των εταιρειών που έχουν παρουσία στην Λιβύη.

Επισημαίνεται ότι χθες, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι η ανοδική πορεία στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Δηλώσεις που οδηγούν αρκετούς αναλυτές σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για το πότε θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων, βλέποντας πλέον ως πιθανότερο σενάριο το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v