Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πτωτικά οι ευρωαγορές καθώς οι εξελίξεις στην Λιβύη ωθούν την τιμή του πετρελαίου και η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον πληθωρισμό. Τράπεζες και πετρελαϊκές υποχωρούν. Κλειστή σήμερα η Wall.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι εξελίξεις στην Λιβύη, αλλά και η εξάπλωση του «ιού της επανάστασης» από το Ιράν ως το Μαρόκο ωθούν την τιμή του πετρελαίου, ενώ παράλληλα στελέχη της ΕΚΤ, με μπαράζ δηλώσεων προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,67% στις 7376 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,7% στις 4128 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,34% στις 6062 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,13% στις 10942 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,17% στις 7934 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,99% στις 22596 μονάδες.

Κλειστή είναι σήμερα η Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Προεδρου.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται σχεδόν κατά 2 δολάρια, στα 104,47 δολ/βαρέλι καθώς το καθεστώς Καντάφι προειδοποιεί ανοιχτά για εμφύλιο πόλεμο, ενώ παράλληλα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την χώρα. Οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στην ασφάλεια του χρυσού, με αποτέλεσμα η τιμή του κίτρινου μετάλλου να ξεπερνά και πάλι τα 1.400 δολ. ανά ουγκιά.

Όλα αυτά, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Lorenzo Bini Smaghi αλλά και ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό, οδηγώντας παράλληλα αρκετούς στο να αναθεωρήσουν τα σενάρια για την διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι απροσδόκητα θετικές ειδήσεις από το "μέτωπο" της οικονομίας, όπως η εκτίναξη του ΡΜΙ ευρωζώνης και δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία, δεν επηρεάσαν σημαντικά το κλίμα στις αγορές, καθώς κατά πολλούς ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πτωτικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και ο ενεργειακός κλάδος και ειδικότερα μετοχές εταιρειών όπως η ΕΝΙ, η οποία έχει δραστηριότητες στην Λιβύη. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίπτωση της Λιβύης είναι πιο βαρύνουσα για τις αγορές από ότι η Αίγυπτος, καθώς η Τρίπολη εξάγει καθημερινά 1,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Επιπλέον, για πρώτη φορά διατυπώνονται ανησυχίες και για την πορεία των εταιρικών κερδών με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Carlsberg η οποία αιφνιδιάζοντας την αγορά ανακοίνωσε μείωση των λειτουργικών της κερδών για το τέταρτο τρίμηνο. Επιπλέον τα στοιχεία της Thomson Reuters Propriatary Research δείχνουν ότι από τις εταιρείες που μετέχουν στον Stoxx 600, ο αριθμός εκείνων που έχει απογοητεύσει ως προς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου είναι μεγαλύτερος των θετικών εκπλήξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v