Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες για τις ευρωαγορές, καθώς οι αλλεπάλληλες θετικές εκπλήξεις από το "μέτωπο" της οικονομίας αντισταθμίζουν την νευρικότητα από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Κλειστή σήμερα η Wall.

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αλλεπάλληλες θετικές εκπλήξεις από το "μέτωπο" της οικονομίας της ευρωζώνης αντισταθμίζουν την νευρικότητα από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,13% στις 7436 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,12% στις 4162 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,22% στις 6096μονάδες.

Δυσμενέστερο πραμένει το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου,  όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,66% στις 10993 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,61% στις 7981 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,07% στις 22811μονάδες

Νωρίτερα ανακοινώθηκε εντυπωσιακή και απροσδόκητη ενίσχυση του δείκτη δρατηριοτήτων ΡΜΙ, τόσο για τον κλάδο της βιομηχανίας όσο και για τον κλάδο υπηρεσιών. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία, ενισχύθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Η νευρικότητα ωστόσο διατηρείται ενόσω ο "ιός των εξεγέρσεων" εξαπλώνεται από το Ιράν ως το Μαρόκο, ενώ στην Λιβύη το καθεστώς Καντάφι προειδοποιεί ανοιχτά για εμφύλιο πόλεμο. Οι εξελίξεις ωθούν την τιμή του πετρελαίου και στρέφουν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού.

«Η Λιβύη έχει πολύ πιο σημαντικά αποθέματα πετρελαίου από ότι η Αίγυπτος και πλέον υπάρχει ανησυχία για την προσφορά μαύρου χρυσού» αναφέρει ο Bernard McAlinden, της NCB Stockbrokers στο Reuters.

Η τιμή του αργού καταγράφει άνοδο 2% πάνω από τα 93 δολ./βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε υψηλό 7 εβδομάδων και του ασημιού σε νέο υψηλό 30ετίας, καθώς ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι προειδοποιεί ανοιχτά για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, ενώ ο ιός των εξεγέρσεων εξαπλώνεται και στο Μαρόκο

Το γεγονός ότι στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μπαράζ δηλώσεων θέτουν θέμα πληθωριστικών πιέσεων, επίσης συμβάλει στην δημιουργία κλίματος νευρικότητας καθώς ενδεχομένως να τίθεται θέμα ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η Wall Street είναι κλειστή λόγω αργίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v