Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αραβικό ντόμινο "έριξε" τις ευρωαγορές

Η κλιμακούμενη αναταραχή στον αραβικό κόσμο και η συνεπαγόμενη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις επερχόμενου πληθωρισμού, πίεσαν χαμηλότερα τις ευρωαγορές. Κλείστή η Wall λόγω αργίας.

Η κλιμακούμενη αναταραχή στον αραβικό κόσμο και η συνεπαγόμενη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις επερχόμενου πληθωρισμού, πίεσαν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,12% στις 6.014,8 μονάδες, ο DAX με απώλειες 1,41% στις 7.321,81 μονάδες, ενώ ο CAC 1,44% χαμηλότερα στις 4.097,41 μονάδες.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια παραμένουν κλειστά για τον εορτασμό της Ημέρας των Προέδρων.

H αναταραχή στον αραβικό κόσμο δεν επέτρεψε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας.

Δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν βελτίωση στην μεταποίηση της ευρωζώνης, καθώς και πολύ εύρωστη βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία.

Οι αγορές στον αραβικό κόσμο υποχώρησαν αισθητά, ενώ κρίσιμα εμπορεύματα εκτινάχθηκαν στα ύψη, εξαιτίας της διάδοσης των εξεγέρσεων.

Η αγορά του Ντουμπάι έκλεισε με πτώση 1,3% και του Κατάρ με πτώση 0,88%.

Ειδικά οι αναταραχές στην Λιβύη, που διαθέτει τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, είχαν μεγάλη επίδραση στην τιμή του πετρελαίου, που εκτινάχθηκε πάνω από τα 104 δολάρια ανά βαρέλι για την ποικιλία Brent στο Λονδίνο.

Η αναζήτηση καταφυγίων εκτίναξε επίσης τον χρυσό πάνω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά και τον άργυρο πάνω από τα 33 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών και πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v