Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο

Έκρυθμη η κατάσταση σε Β. Αφρική & Περσικό Κόλπο. Διαψεύδονται οι φήμες για φυγάδευση του Καντάφι στη Βενεζουέλα. Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη. Για γενοκτονία κατηγορεί τον Καντάφι ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ.

Ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε χώρες της Β. Αφρικής & του Περσικού Κόλπου. Διαψεύδονται οι φήμες για φυγάδευση του Καντάφι στη Βενεζουέλα. Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη.

Συνεχίζονται οι ταραχές στη Λιβύη με τις φήμες περί φυγής του Καντάφι στη Βενεζουέλα να διαψεύδονται τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης όσο και από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ωστόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι δύο πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης αυτομόλησαν στην Μάλτα καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή –όπως υποστηρίζουν – να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 160 είναι νεκροί στην Τρίπολη σύμφωνα με το Al Arabiya καθώς μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δεν δίστασαν να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ κάλεσε τον Καντάφι να σταματήσει την αιματοχυσία και να φύγει από την χώρα.

Προηγουμένως σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο γιος του Καντάφι, Μοαμάρ Καντάφι προσπάθησε χωρίς επιτυχία, να συγκρατήσει την πενθήμερη στάση που εκδηλώνεται στη χώρα κι έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Στην Τρίπολη η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ενώ οι αναταραχές που πλήττουν όλο τον αραβικό κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες διαρκώς κλιμακώνονται και προκαλούν αναταράξεις στις αγορές.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent Απριλίου στο Λονδίνο, ενισχύθηκαν 1,6% στα 104,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ εντός της ημέρας έπιασαν υψηλό στα 105,08 δολ.

Στις ΗΠΑ το αμερικανικό χρηματιστήριο αξιών παραμένει κλειστό λόγω της ημέρας του εορτασμού του προέδρου αλλά το χρηματιστήριο συμβολαίων πετρελαίου παρέμεινε ανοικτό.

Αναλυτικά, τα συμβόλαια αργού του Μαρτίου ενισχύονται 3,7% στα 89,42 δολ. ενώ τα συμβόλαια Απριλίου κινούνται ανοδικά 4,2% στα 93,41 δολ. ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύεται για 6η διαδοχική ημέρα στα 1.407 δολ./oz.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη

Στην Λιβύη η 40ετής εξουσία του Καντάφι δείχνει πάντως όλο και πιο εύθραυστη, ειδικά μετά τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Βεγγάζη. Στην πόλη, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, οι διαδηλωτές σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία υποχρέωσαν τον στρατό και την αστυνομία να υποχωρήσει και έχουν πλέον τον έλεγχο.

«Νεαροί με οπλισμό έχουν αναλάβει την πόλη. Δεν υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας πουθενά,» δήλωσε Λίβυος ακαδημαϊκός στο πρακτορείο Al Jazeera. Σύμφωνα με το ίδιο αραβικό πρακτορείο, στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη.

Σύμφωνα δε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, κ. Ουίλιαμ Χάγκ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μοαμάρ Καντάφι φυγαδεύτηκε από τη χώρα και κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Βενεζουέλα.

Νωρίτερα, ο 38χρονος γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, επέρριψε την ταραχή στη χώρα στις ξένες δυνάμεις, στους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και στους ριζοσπάστες ισλαμιστές και προειδοποίησε ότι τυχόν πτώση του καθεστώτος θα προκαλέσει φτώχεια και εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Τα σχόλιά του αυτά ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση των Αρχών της Λιβύης από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές. Την ώρα που μιλούσε, οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές στην Τρίπολη, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, κάηκαν οχήματα και οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες σε αφίσες του Καντάφι.

Τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λιβύη εκφράζουν οι ΗΠΑ, που έχουν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να καθυστερήσουν τα όποια ταξίδια έχουν προγραμματίσει για τη χώρα.

Προκειμένου να κατευναστεί το λαϊκό αίσθημα, επανέρχεται επί τάπητος και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο είχε στο παρελθόν προωθήσει ο Σαΐφ αλ Ισλάμ. Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο -το αντίστοιχο του κοινοβουλίου στη Λιβύη- συνεδριάζει σήμερα με ατζέντα την υιοθέτηση ξεκάθαρων μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων και η ενίσχυση των μισθών.


Το "ισλαμικό τόξο" φλέγεται

Οι διαδηλώσεις στη Μανάμα του Μπαχρέιν, που... φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο του αμερικανικού ναυτικού, διεξάγονται επί 9η ημέρα, καθώς οι σιίτες που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο απαιτούν νέα κυβέρνηση στη χώρα, την οποία διοικούν οι σουνίτες.

Στην Υεμένη, ο Πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μόνο εάν χάσει τις εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση συντάχθηκε με τους διαδηλωτές απαιτώντας την άμεση παραίτησή του.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές στη Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, διαδήλωσαν απαιτώντας μεταρρύθμιση στο μοναρχικό σύνταγμα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v