Θέμα πληθωρισμού τίθεται πλέον για την ΕΚΤ

Μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της ΕΚΤ που θέτουν θέμα πληθωριστικών πιέσεων για την ευρωζώνη και οδηγούν τους αναλυτές στην αναθεώρηση των σεναρίων ως προς τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Θέμα πληθωρισμού τίθεται πλέον για την ΕΚΤ
Θέμα πληθωριστικών πιέσεων για την ευρωζώνη θέτουν ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκ των οποίων και ο κ. Jean-Claude Trichet.

Ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται υψηλότερος του αναμενομένου αποτελεί ανησυχία και ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ενδέχεται να μην είναι παροδικές.

Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 2,4%, σε επίπεδο δηλαδή υψηλότερο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην ανεργία», ανέφερε ο κ. Bini Smaghi και συμπλήρωσε ότι καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει ενισχύονται και οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις και πως θα πρέπει να ελεγχθεί η στήριξη η οποία δίνεται από τη νομισματική πολιτική «και να διορθωθεί εφόσον χρειάζεται».

Ο επικεφαλής της EKT, παράλληλα, προειδοποίησε τα μέλη της ευρωζώνης να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών. «Θα ήταν το πιο χαζό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κανείς», δήλωσε ο κ. Trichet στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς για τον επόμενο χρόνο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την τρέχουσα αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις», συμπλήρωσε. Ο κ. Trichet επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει η βασική ανησυχία της ΕΚΤ και τόνισε πως οι χώρες που κατόρθωσαν να περιορίσουν το κόστος είναι εκείνες που κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία.

Ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, επίσης, προειδοποίησε ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Η απότομη ενίσχυση στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν έκπληξη και δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε περαιτέρω ανοδικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε διαμόρφωση του πληθωρισμού άνω του 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v