Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Τη χειρότερη μηνιαία πορεία από τον Μάιο εκτιμάται ότι κατέγραψαν τον Αύγουστο τα χρηματιστήρια, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία στρέφουν τους επενδυτές στο φράγκο, στα ομόλογα και στον χρυσό.

Τη χειρότερη μηνιαία πορεία από τον Μάιο εκτιμάται ότι κατέγραψαν τον Αύγουστο οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία και το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στρέφουν τους επενδυτές στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως το ελβετικό φράγκο, τα ομόλογα και ο χρυσός. Η προσοχή στρέφεται τώρα στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ αλλά και στα πρακτικά της συνάντησης της Fed, που ανακοινώνονται σήμερα.

Έτσι, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφει απώλειες 0,7%, ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -0,654%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,89% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,92%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -1,28%, ο πορτογαλικός PSI στο -0,69% και ο ιταλικός ΜΙΒ στο -0,61%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με τον Nikkei σε ελεύθερη πτώση 3,55%.

-Ράλι ομολόγων, ελβετικού φράγκου και χρυσού

Οι αποδόσεις των 10ετών treasuries μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,51% και των αντιστοίχων γερμανικών bunds κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,11%.

Τα γερμανικά ομόλογα, παράλληλα, φέρονται να κλείνουν τον Αύγουστο με την καλύτερη μηνιαία πορεία από τον Νοέμβριο του 2008, καταγράφοντας ενίσχυση 3,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Corp. Αντιστοίχως, οι αμερικανικοί τίτλοι σημειώνουν μηνιαία άνοδο 1,7% και οι βρετανικοί 4,2%.

Το ελβετικό φράγκο, ταυτόχρονα, ενισχύεται σε νέο ρεκόρ έναντι του ευρώ στο 1,2913 και σε υψηλό 7 μηνών έναντι του δολαρίου. Ανοδικά και ο χρυσός, του οποίου η τιμή μόνο τον Αύγουστο ενισχύθηκε 5%.

"Εάν εξετάσει κανείς όλη αυτήν τη φασαρία, την αστάθεια και τη νευρικότητα, θα δει ξεκάθαρα πως η αγορά έχει έναν βασικό φόβο τώρα και αυτός είναι ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης", εξηγεί ο κ. Philippe Gijsels, αναλυτής της BNP Paribas Fortis Global Markets.

Από τις 10 Αυγούστου, όταν ο κ. Ben Bernanke της Fed παραδέχθηκε πως η αμερικανική ανάπτυξη θα είναι "πιο μέτρια" απ' ό,τι είχε προβλεφθεί, οι εκροές από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υπολογίζονται στα 2 τρισ. δολάρια.

- Οι ανησυχίες για διπλή ύφεση


Έκτοτε, οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης β΄ τριμήνου αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 1,6% έναντι αρχικής επίσημης εκτίμησης στο 2,4%. Παράλληλα, η ιαπωνική οικονομία το β΄ τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 0,1%, ενώ για την ευρωζώνη -όπου η ανάπτυξη ήταν στο 1% το β΄ τρίμηνο- πολλοί θεωρούν πως τα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη. Ειδικότερα για την Ιαπωνία, το κλίμα είναι βαρύτερο, καθώς η ενίσχυση του γεν κοντά σε υψηλό 15 ετών αποδυναμώνει τις εξαγωγές.

Εν μέσω αυτής της εικόνας, οι αγορές είδαν τον κ. Ben Bernanke να διαβεβαιώνει το σαββατοκύριακο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε πως θα επεκτείνει το πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες από 20 τρισ. γεν στα 30 τρισ. γεν, ενώ άπαντες περίμεναν παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Και στην ευρωζώνη, η καγκελάριος κ. Merkel, παρά την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της Γερμανίας με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της ενοποίησης -που θα οδηγήσει και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων- εμμένει στην πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας.

"Υπάρχει μία αίσθηση ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές μουρμουρίζουν αντί να λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ στις αγορές επικρατούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επικίνδυνης τροπής για την παγκόσμια οικονομία", αναφέρει το κεντρικό σχόλιο των "Financial Times".

Το αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι τράπεζες και ο ενεργειακός κλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v