Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ευρωαγορές η σκυτάλη των πιέσεων

Διάχυτη τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου στις ευρωαγορές με τους δείκτες στο κόκκινο, το ελβετικό φράγκο σε ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ και την τιμή του χρυσού εκ νέου σε ανοδική πορεία.

Διάχυτη είναι η τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο, το ελβετικό φράγκο να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ και την τιμή του χρυσού εκ νέου σε ανοδική πορεία. Αιτία… οι εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η ευρεία εκτίμηση περί διστακτικότητας των αξιωματούχων στη λήψη δραστικών μέτρων στήριξης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -1,02%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1,2% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,18%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -1,27%, ο πορτογαλικός PSI στο -0,85% και ο ιταλικός ΜΙΒ στο -1,26%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με τον Nikkei σε ελεύθερη πτώση 3,55%.

Στην Ευρώπη, σημαντικές πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός κλάδος, λόγω της απότομης υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. Η τιμή πετρελαίου brent για τα συμβόλαια Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 1,15% στα 75,72 δολ./βαρέλι. Κατά συνέπεια, ο δείκτης Stoxx Europe Oil and Gaz υποχωρεί σε ποσοστό 1,2%, ενώ οι μετοχές της Royal Dutch Shell, της BG Group και της Tullow Oil καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 1,6%.

Η τιμή του "μαύρου χρυσού" υποχωρεί συνεπεία της ευρύτερης εκτίμησης για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Η προσοχή όλων εστιάζει στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα για τις ΗΠΑ και ειδικότερα στο ύψος της ανεργίας που δημοσιοποιείται την Παρασκευή.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, το σαββατοκύριακο, περί ετοιμότητας για τη στήριξη της οικονομίας, κατόρθωσαν να ενθαρρύνουν τις αγορές μόνο προσωρινά.

Ακόμα και η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για επέκταση του προγράμματος χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζας στα 30 τρισ. γεν χαρακτηρίστηκε συμβολική και ανεπαρκής κίνηση για τη χαλιναγώγηση του γεν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου.

Οι εξελίξεις στρέφουν τους επενδυτές στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως είναι το ελβετικό φράγκο, που καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ και υψηλό 7 μηνών έναντι του δολαρίου.

Ανοδικά και ο χρυσός, του οποίου η τιμή μόνο τον Αύγουστο ενισχύθηκε 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v