Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές με μεγαλύτερες πιέσεις σε τράπεζες, ενεργειακές και μεταλλευτικές. Νευρικότητα εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ αλλά και των ομιλιών Bernanke και Trichet.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ αλλά και των δηλώσεων που θα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed και της ΕΚΤ αργότερα σήμερα. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μεταλλευτικές, οι πετρελαϊκές και ο τραπεζικός κλάδος.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,18%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,44%, ο πορτογαλικός PSI βρίσκεται στο -0,05% και ο ιταλικός MIB στο -0,78%.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,1%, αλλά στην εβδομάδα καταγράφει απώλειες 1,1%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή αναθεώρηση (στις 15:30 ώρα Ελλάδος) των αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης για το β΄ τρίμηνο αποκτά βαρύνουσα σημασία. Οι αναλυτές προβλέπουν πτωτική αναθεώρηση στο 1,4% από αρχική εκτίμηση στο 2,4%. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μάλιστα δήλωσε πως ο Πρόεδρος Obama, αν και βρίσκεται σε διακοπές, παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη και ενδέχεται να προβεί σε δηλώσεις.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole και σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Βernanke, αλλά και του Ευρωπαίου ομολόγου του, κ. Jean-Claude Trrichet. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ιδιαίτερα η ομιλία του κ. Bernanke ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της αμερικανικής επιβράδυνσης από τη Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v