Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall προκαλούν οι ανησυχίες περί διεθνούς επιβράδυνσης. Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, νέα εκτίναξη του γεν και ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των Bunds

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές , αλλά και τα futures της Wall. Επί τάπητος βρίσκονται και πάλι οι ανησυχίες περί διεθνούς επιβράδυνσης, που οδηγούν σε υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, νέα εκτίναξη του γεν και των γερμανικών ομολόγων και χρηματιστηριακές πιέσεις στον ενεργειακό και τον μεταλλευτικό κλάδο, αλλά και τις τράπεζες.

Έτσι ο Stoxx Europe 600 Index βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός, καταγράφοντας απώλειες 1.2%. Ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -0,92%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1,3% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,09%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -1.35%, ο πορτογαλικός PSI στο -0,57% και ο ιταλικός ΜΙΒ στο -1,14%.

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου (κάτω από τα 73 δολ/βαρέλι τα συμβόλαια Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό), τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Cairn Energy αλλά και η υποβάθμιση στόχου παραγωγής 2010 της Antofagasta, δημιούργησαν πτωτικές πιέσεις στον ενεργειακό και τον μεταλλευτικό κλάδο. Πτωτικά κινείται και ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού η CRH Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία οικοδομικών υλικών στον κόσμο, προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2010.

Σε γενικές γραμμές, επανέρχεται η ανησυχία για την διεθνή αναπτυξιακή επιβράδυνση, μετά και τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Olli Rehn ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο» στην ΕΕ. Δήλωση που κατά τους αναλυτές, οδήγησε τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών και των 30ετών Bunds σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,24% και 2,87% αντιστοίχως.

Ο κ. Rehn αποκάλυψε παράλληλα, ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέα stress test για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αύριο η κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή τραπεζικού φόρου, δημιούργησε πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, ανακοινώθηκε ισχυρή αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στην ευρωζώνη κατά 2,5%, που όμως, δεν δημιούργησε θετικό κλίμα.

Η προσοχή των αγορών, στρέφεται πλέον στα στοιχεία για τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, αναζητώντας ενδείξεις για το μέγεθος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v