Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις ευρωαγορές μετά το μίνι ράλι στην Ασία. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Fed, οι ενέσεις ρευστότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας αλλά και τα νέα deals.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις διαβεβαιώσεις της Fed και τις ενέσεις ρευστότητας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο, αλλά με μεγαλύτερη ψυχραιμία, εν μέσω νέων deals και περιμένοντας κρίσιμα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης της ευρωζώνης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,26% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,27%, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 0,38% και ο ιταλικός MIB κατά 0,22%.

Κλειστή η αγορά του Λονδίνου λόγω εθνικής αργίας στη Βρετανία.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν μίνι ράλι με στήριξη από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, . Ben Bernanke, περί ετοιμότητας στη λήψη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες της χώρας.

Καταλυτικό επίσης για την πορεία των αγορών ήταν το γεγονός ότι οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο υποβαθμίστηκαν λιγότερο από όσο προεξοφλούσαν οι αγορές. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης β΄ τριμήνου από αρχική εκτίμηση για 2,4% αναθεωρήθηκαν στο 1,6% έναντι όμως προβλέψεων για υποβάθμιση στο 1,4%.

Εκτός από τα μακροοικονομικά μεγέθη, η προσοχή των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές στρέφεται και στα deals που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis SA οριστικοποίησε τελική προσφορά εξαγοράς για την αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Genzyme Corp. στα 18,5 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Infineon ανακοίνωσε την πώληση της μονάδας ασύρματης επικοινωνίας της στην Intel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v