Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Νευρικότητα στις ευρωαγορές και στα futures της Wall, καθώς οι επενδυτές διυλίζουν τις ενέσεις ρευστότητας της Ιαπωνίας και την επάρκειά τους. Στο "μικροσκόπιο" και οι γενικές δηλώσεις περί "ετοιμότητας στήριξης" της Fed

Νευρικότητα επικρατεί και πάλι στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street παρά τα αρχικά κέρδη και το μίνι ράλι νωρίτερα στην Ασία. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαβεβαιώσεις της Fed περί στήριξης της οικονομίας, αλλά και το πρόγραμμα ενέσεων ρευστότητας στην αγορά που ανακοινώθηκε στην Ιαπωνία.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -0,25% και ο γαλλικός CAC 40 στο -0,46%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -0,08%, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται σε ποσοστό 0,38% και ο ιταλικός MIB υποχωρεί σε ποσοστό -0,34%.

Κλειστή η αγορά του Λονδίνου λόγω εθνικής αργίας στη Βρετανία.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν μίνι ράλι με στήριξη από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, περί ετοιμότητας στη λήψη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες της χώρας στα 30 τρισ γεν.

Αργότερα όμως, καθώς η αγορά συναλλάγματος φάνηκε να αγνοεί τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας με νέα ενίσχυση του γεν, και στις χρηματιστηριακές αγορές επικράτησε δυσπιστία ως προς την επάρκεια των κινήσεων του Τόκιο. Αναλυτές παράλληλα, επισημαίνουν ότι και ο Bernanke δεν έγινε συγκεκριμένος στις δηλώσεις του περί "ετοιμότητας" στήριξης της οικονομίας.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, αυτό που συζητήθηκε εντόνως είναι το γεογονός ότι οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο υποβαθμίστηκαν λιγότερο από όσο προεξοφλούσαν οι αγορές. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης β΄ τριμήνου από αρχική εκτίμηση για 2,4% αναθεωρήθηκαν στο 1,6% έναντι όμως προβλέψεων για υποβάθμιση στο 1,4%. Η προσοχή στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση των καταναλωτικών δαπανών για την αμερικανική οικονομία

Σήμερα ανακοινώθηκε και νέα ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο διετίας.

- DEALS

Εκτός από τα μακροοικονομικά μεγέθη, η προσοχή των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές στρέφεται και στα deals που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis SA οριστικοποίησε τελική προσφορά εξαγοράς για την αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Genzyme Corp. στα 18,5 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Infineon ανακοίνωσε την πώληση της μονάδας ασύρματης επικοινωνίας της στην Intel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v