Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο & τράπεζες "στηρίζουν" την Ευρώπη

Η ανάκαμψη πετρελαίου υψηλότερα από τα 60 δολάρια καθώς και η είδηση για αποπληρωμή του TARP από κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, επαναφέρει τις διαθέσεις αγορών και οδηγεί υψηλότερα τις ευρωαγορές.

Ισχυρά κέρδη τραπεζικών τίτλων και πετρελαϊκών εταιρειών, ως απόρροια της είδησης ότι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες θα λάβουν «άδεια» για αποπληρωμή του δημοσίου αλλά και της ανόδου του «μαύρου χρυσού» υψηλότερα από τα 60 δολάρια, αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κέρδη 4,3% για την Deutsche Bank, μετά από δημοσιεύματα ότι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley θα λάβουν το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ το ποσό των 45 δισ. δολαρίων.

Στο 1% τα κέρδη για τον DJ Stoxx 600, ενώ κατά 0,9% υψηλότερα κινείται ο MSCI World, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού να έχει, νωρίτερα, «σκαρφαλώσει» σε υψηλό επτά μηνών.

Πέραν της Deutsche Bank σε ανάλογη πορεία κινούνται και οι μετοχές βρετανικών τραπεζικών ομίλων, με την Lloyds Banking Group να ενισχύεται 6,1% και την Royal Bank of Scotland να καταγράφει άνοδο 5,1%. Οι δύο τράπεζες στηρίζονται και σε δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό δημόσιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με SWFs και άλλους ιδιώτες θεσμικούς, προκειμένου να πωλήσει μέρος των μεριδίων που κατέχει σε αυτές.

Την ίδια στιγμή η διαμόρφωση του αμερικανικού αργού –έστω και πρόσκαιρα- υψηλότερα από τα 60 δολάρια, ενισχύει την αισιοδοξία των επενδυτών, αν και η άνοδος θα πρέπει να αποδοθεί και σε κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά της Νιγηρίας, λόγω νέων «καταλήψεων» αγωγών και «οδών» μεταφοράς πετρελαίου από αντάρτες.

Σαφώς οι επενδυτές –ή τουλάχιστον αυτό ισχύει για τους συμμετέχοντες στον DAX- βρίσκονται εν αναμονή και της ανακοίνωσης των στοιχείων του ινστιτούτου ZEW, για την πορεία του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Μάιο.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 ενισχύεται 1,4% στις 4.920 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 0,7% στις 4.478, όσο ακριβώς και ο CAC 40 ο οποίος αγγίζει τις 3.268 μονάδες.

Ισχυρή ανοδική κίνηση –με τραπεζική στήριξη- για τις ασιατικές αγορές, ενώ στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v